Pass deg for bandittene

Akkurat nå er det høysesong for tyveri av båter og båtmotorer.

Publisert

HOVEDBILDE: Spesielt store motorer er utsatt for tyver på denne tiden av året.

Det er Finansnæringens Fellesorganisasjon som minner oss om dette via en pressemelding. Spesielt fokus på vakthold i havnene og forskjellige sikringssystemer bidrar til å få ned tallet på båttyverier.

I 2011 ble det registrert rundt 1700 tyverier av og fra båt, mens erstatningsutbetalingene var på 83 millioner kroner, heter det i pressemeldingen.

– Pass på å sikre både båt og motor så godt som mulig. De store motorene er særlig utsatt.  De er ofte verdt flere hundre tusen kroner, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

De siste 10 årene har det blitt stjålet båtmotorer og båter for nesten en milliard kroner, viser tall fra FNO. Det er meldt om rundt 25 000 båttyverier til forsikringsselskapene de siste 10 årene, viser tallene.

Funn og pågripelser under Maritim høstjakt

Sist uke pågikk Maritim Høstjakt i Indre Oslofjord. Flere enheter fra politiet, Kystvakten, Tollvesenet, Vegvesenet og Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) samarbeidet om aksjonen.

– Oppmerksomheten var rettet mot organiserte mobile vinningskriminelle, sier politioverbetjent Roar Isaksen i Havnepolitiet i Oslo.

Det ble lett etter stjålne båter og båtmotorer, samt utført kontroller på veiene.

Under aksjonen ble en båttyv pågrepet, det ble funnet en stjålet båt og en båtmotor. Det jobbes dessuten videre med 12 toll- og avgiftssaker i kjølvannet av aksjonen.

I tillegg pågrep Utrykningspolitiet en promillekjører, en med narkotika og to polakker med falske registreringsskilt. Begge var i tillegg tidligere varig utvist fra landet. Samtidig ble flere biler avskiltet, mange fikk pålegg for diverse mangler og 8 fikk kjøreforbud på grunn av manglende sikring av last. Flere enn 800 kjøretøy ble kontrollert.

– Samarbeid på tvers av etatene og utveksling av kunnskap vektlegges i aksjonen. Den mobile vinningskriminaliteten er omfattende og går på tvers av landegrensene, sier Neverdal i FNO.

Ønsker småbåtregister

FNO mener dagens frivillige register ikke fungerer etter hensikten og ønsker et obligatorisk register.

Et sentralt obligatorisk fritidsbåtregister vil blant annet redusere problemet med båttyverier og bidra til å forhindre at fritidsbåter blir gjenstand for hvitvasking og svindel. Det vil også bedre sikkerheten til sjøs fordi politiets kontrollmulighet blir bedre.

Her er gode råd mot båttyveri:

 • Bruk båthavner som har etablert vakthold, og foreta selv hyppig tilsyn med båten
 • Ta med deg verdisaker når båten forlates
 • Kostbart utstyr som ikke kan tas med må oppbevares innelåst i båten
 • Husk at båten er ekstra tyveriutsatt når den står sjøklar på henger
 • Sørg for å sikkerhetsmerke skrog, motor og drivverk. Se etter FG-godkjente merkefirma
 • Hekkaggregater er tyveriutsatt og bør avmonteres under vinteropplag
 • Fjern løs bensintank, eller lås denne inn
 • Fjerning av en viktig motordel eller montering skjult hovedbryter vanskeliggjør båttyveri
 • Tyverialarm finnes i mange varianter, spør forsikringsselskapet om råd
 • Båten er ofte ekstra tyveriutsatt når den står på henger. Da står den bokstavelig talt klar for bortkjøring.
 • Ved tyveri, kontakt umiddelbart politi og forsikringsselskap
 • Sørg for å ta bilder av båten

Powered by Labrador CMS