På dypt vann

Ja visst, du kan kjøpe din egen private ubåt.

Publisert

Tenk deg en egen ubåt, som kan dykke helt ned til 50 meter og gir et dykk på to og en halv time. Nederlandske U-boat Worx har utviklet to modeller. CQ1 beregnet for bare en person, mens CQ2 er for to personer, om du ikke vil begi deg i dybden alene.

Grunnleggeren Bert Houtman sier han har grublet i 25 år, om hvordan han kan lage en u-båt for privat bruk, som tilfredstiller kravene til sikkerhet. I november 2006 ble den første CQ1 solgt. CQ2 vil være klar på markedet i løpet av januar.

Prisene oppgis å være relativt lave. CQ1 koster 456.000 kroner før skatter og avgifter.

Det vi naturlig nok tenker på er; hva om det går galt, mens man oppholder seg nede, i dypet? Skulle du være riktig uheldig og ikke komme til overflaten oppgir produsenten at ubåten i en nødsituasjon har luft nok for minst 36 timer. Datasystemet sender farkosten automatisk opp om noe galt skulle skje. For nødsituasjoner er det også et nødbatteri for de mest nødvendige funkjsonene.

Et normalt dykk antas å være 45 minutter, og da er det ikke noe problem å ta tre dykk i løpet av en dag, for så å lade batteriene.

Under utviklingen har produsenten vært nøye med å holde en lav vekt, for å gjøre transporten enklere, uten behov for kranløft, hverken for CQ1 eller CQ2.

Motoren er naturlig nok elektrisk, og de åtte batteriene om bord gir strøm til tre motorer som skal gi full kontroll over ubåten. Trådløs kommunikasjon til overflaten følger også med. Oksygentilførselen er datastyrt, og fire sensorer sørger for at du får riktig tilførsel. Og for at det ikke skal bli ubehagelig der nede er det klimaanlegg om bord.

CQ1

Lengde:   278 cm

Bredde:    184 cm

vekt:   1040 kg

Fart over og under vann:  3 knop

Dykketid: 2,5 timer

Kapasitet: 1 person 

Maks dybde:  50 meter

Powered by Labrador CMS