SEPTIKTØMMING: Snart kan man måtte tømme septiken på pumpestasjoner.

Hvor skal du tømme dassen? Ingen tar ansvar

Tømmestasjonene finnes, men for å finne dem må du ty til jobben en privatperson har gjort.

Publisert Sist oppdatert
HER: Slik ser oversikten til Knut Lorentzen ut. Oversikten dekker også vestkysten av Sverige.

Organisasjonen PURA jobber for renere vann i Bunnefjorden, Gjersjøen og Årungen. De ønsker å opprette et forbud mot tømming av septiktank i sjøen i Bunnefjorden. For å kompensere med forbudet ønsker de å sette opp en tømmestasjon for fritidsbåter på en av marinaene innerst i Bunnefjorden, men hvor finnes det egentlig tømmestasjoner i Norge?

Dette er den beste oversikten vi har funnet hittil. Det er et interaktivt kart. Oversikten er laget privat av Knut Lorentzen som driver båtbloggen msfortuna.no. Kartet har over 9000 visninger og ligger blant annet på Nesodden kommunes nettsider. I en e-post til SEILmagasinet skrev Lorentzen:

– Dette kan alle og enhver bruke som man selv vil, hovedsaken er at det finnes en oversikt, ikke nødvendigvis hvem som drifter den. Så bare bruk alt hva dere vil, hvis det kan være med på å få flere båtfolk til å bruke tømmestasjoner for septik, sier bloggeren.

Han fortalte også at hovedgrunnen til at han startet å lage oversikten var at han ikke fant noen oversikt selv.

Se til Sverige

En offentlig og hyppig oppdatert oversikt ville gjort det lettere for folk å bruke tømmestasjonene. Ikke fordi oversikten til Lorentzen er dårlig, men fordi det er lettere å finne og stole på noe som er laget offentlig. I Sverige ble det i 2015 innført totalforbud mot å tømme septiktanken i vannet. Sverige har siden da bygd flere tømmestasjoner og fått en offentlig oversikt over tømmestasjonene. Hvis Norge skal følge Sveriges eksempel om forbud som PURA ønsker, må Norge også få på plass en offentlig oversikt.

Hvem skal ta ansvar?

PURA svarte følgende på spørsmål om det fantes noen oversikter over tømmesteder:

­– Jeg har dessverre ingen landsdekkende oversikt over tømmestasjoner for

septik fra fritidsbåter. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med vannområdene for å få denne informasjonen.

Vi fikk også tilsendt et bilde med en oversikt over tømmestasjoner i indre Oslofjord per 2017.

En av kildene Knut Lorentzen brukte for å lage oversikten er denne fra «Der hav møter land». Oversikten er fra 2013 så den er litt utdatert, men den fungerer godt som et alternativ til Lorentzen sin oversikt.

Les mer om forbudet PURA ønsker å innføre her

LES: Nå må doen tømmes fra dekk

 

INDRE OSLOFJORD: Dette bildet fikk vi tilsendt av PURA. De blå flekkene viser tømmestasjoner.