Om å seile i kalde farvann

– Bruk båten året rundt, oppfordrer forfatteren av ny bok.

Publisert

HOVEDBILDE: – Utvid seilsesongen og opplev kysten, er et av rådene i den nye boken.

Stadig flere bruker båten året rundt, og en bok som kom i høst, skal gi deg inspirasjon og kunnskap til å seile norskekysten på vinteren –  til Svalbard eller Antarktis.

– Noen av de største naturopplevelsene mine har vært i seilbåt langs norskekysten på vinterstid. Vi har verdens vakreste kyst som kan brukes året rundt i en seilbåt, og da får du også tilgang til fjell og øyer som få andre kommer i nærheten av, sier Jon Amtrup, forfatter av den nye boken «High Latitude Sailing – How to sail the cold waters of the world».

Samarbeidsprosjekt

Boken er skrevet i samarbeid med den engelske seileren Bob Shepton (79), en tidligere prest som har seilt i Antarktis og til Grønland mange ganger for å klatre. Trond Aasvoll, ekspedisjonsleder på den første norske båten som seilte både Nordvestpassasjen og Nordøstpassasjen, er også blant dem som har bidratt i boken.

– Boken er ikke bare for dem som vil seile Nordvestpassasjen eller til Antarktis. Alle som vil bruke båten året rundt og kanskje utfordre seg selv til noen store opplevelser langs norskekysten, vil forhåpentlig ha nytte av boken. Seiling langs norskekysten bør etter min mening skje med fjellsko på føttene og ski på dekk – for det  er utrolig mange fristelser som lokker på veien, sier Amtrup.

I egen båt

Amtrup  har seilt store deler av norskekysten – flere ganger vinterstid – og rundt Svalbard i egen båt.

– Jeg gleder meg stort til å seile nordover igjen i februar. Første stopp blir vakre Hjørundfjorden og så drar vi videre til Lyngen i mai. Min erfaring er at både mestringsfølelsen og naturopplevelsen øker proporsjonalt med at temperaturen synker, sier Jon Amtrup.

Powered by Labrador CMS