Oljesølet rammer store områder

Oljeskadede fugler er spredd over et stort område fra Hvaler til Færder, og oljeutslippet er observert i Glommas hovedløp, på Øra, i Løperen, utenfor Hvaler og i Vesterelven.

Publisert

Is og kulde gjør det nytteløst å sette ut nye lenser for oppsamling av olje, melder NRK.

For sjøfuglene i Glomma og farvannet rundt Øra er utslippet katastrofalt. Hundrevis av fugl vil dø og utslippet er slett ikke begrenset til bare farvannet sørover i Løperen, skriver Fredrikstad Blad.

I tillegg til oljesøl i Glommas hovedløp, på Øra, Løperen og utenfor Hvaler, skal olje nå blitt observert i Vesterelven. Dermed er et enda større område utsatt, enn først antatt.

Informasjonsansvarlig, Ludvig Olsen fra Sarpsborg brannvesen konstaterte torsdag at man har lite å stille opp mot oljen med bruk av lenser. Isen bare presser lensene ned og oljen flyter over.

Informasjonssjef Dag Arthur Aasbø i Borregaard kunne i går formiddag ikke fastslå nøyaktig hvor mye olje som har rent ut under lossing fra et tankskip ved Melløs lørdag.

Borregaard mottok 2.600 kubikkmeter fyringsolje fra tankbåten og det er, uten at det er helt eksakt fastslått, rent ut minst 11.000 liter i elva gjennom det sprukne røret på brygga.

Miljøstiftelsen Bellona mener oljeutslippet i Glomma er ren miljøkriminalitet og anmelder bedriften for flere brudd på forurensningsloven.

Utslippet lørdag medførte at et 1,5 kilometer langt og 200 meter bredt oljeflak rant ut i Glomma og videre ut i Hvaler skjærgården.

Det synes nokså klart allerede at oljeskadet sjøfugl har rukket å bevege seg et godt stykke sørover i fjorden. Skadet fugl er ifølge Fredrikstad Blad observert ved Ferder fyr.

Bare tusen av de 11.000 literne olje er samlet opp.

Bildene viser det berørte området, og er tatt fra Kystverkets observsjonsfly.

Powered by Labrador CMS