Ønsker flere tømmestasjoner

Tre av fem ønsker flere tømmestasjoner for septik i Oslofjorden, men de færreste vet hva man skal se etter for å finne en tømmestasjon.

Publisert

En spørreundersøkelse utført av Hav møter Land viser at 57 prosent ønsker flere tømmestasjoner for båtkloakk. De har spurt 166 båteiere i Olsofjorden om dere bruk og holdning til tømmestasjoner for kloakk. Selv om så mange som 58 prosent aldri bruker tømmestasjoner sier 57 prosent at de ønsker flere tømmestasjoner. 22 prosent sier de først og fremst ønsker bedre informasjon og merking på sjøkart, mens 12 prosent sier de ønsker bedre plassering.

Tømmer i sjøen

Flere av de spurte ønsker at myndighetene skal stille krav, og at båtprodusenter må utstyre nye båter med mulighet for å bruke tømmestasjoner. Alternativet er å slippe kloakken i sjøen, innenfor regelverket som tillater det. Skal man tømme båtseptiken må man være mer enn 300 meter fra land. Dette er en ordning som blant annet Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) er tilfreds med.

– Vi oppfordrer alle båtfolk til å gjøre seg kjent med hvor det finnes tømmestasjoner, og benytte de der hvor det er mulig, har generalsekretær Reidar Kjelsrud i KNBF uttalt til Båtliv.

Forbud i Sverige

I Sverige blir det et forbud som trer i kraft fra 2014. Det finnes i dag omtrent 150 mottaksstasjoner der fritidsbåtene kan tømme septiktankene i Sverige. Ved et totalforbud er det behov for 400 nye stasjoner langs svenskekysten. Finland har hatt strenge septikregler siden år 2000, og har i dag mer enn 300 tømmestasjoner langs kysten. I Norge er det per i dag i underkant av 50 tømmerstasjoner.

Ukjent symbol

Spørreundersøkelsen som er utført av Hav møter Land viser også at de færreste kjenner til hva de egentlig skal se etter om de trenger å tømme tanken. Så mange som 72 prosent kjenner ikke symbolet for tømmestasjon. Grunnen til at de spurte ikke bruker tømmestasjonene er hoversakelig at de mener det er for få stasjoner, og at de ikke vet hvor de er.

Powered by Labrador CMS