Norsk stagnasjon - russisk kjøpefest

Mens det norske båtmarkedet bremser opp, er våre naboer i øst slett ikke hemmet av mangel på kjøpelyst. I år har også den russiske presidenten Dimitri Medvedev blitt båtmann. Han har kjøpt ikke én, men TO finske Aquador-båter (bildet).

Publisert

Ifølge International Boat Industry skal den nye presidenten ha én Aquador 32 i Moskva og én hjemme i St. Petersburg. Dette er en båt som koster i overkant av to milloner kroner i Norge, og er dermed et moderat valg for presidenten i verdens største land. Kanskje har han fått kjøpetips fra sin mentor, tidligere president og nåværende statsminister Vladimir Putin, som også er en stolt Aquador-eier?

Men samtidig kommer det stadig nye meldinger om russiske milliardærer som seiler rundt i båter i en langt mer ekstravagant størrelsesklasse enn det presidenten har valgt, den russiske andelen av verdens "superyacht"-marked er i dag vel 30 prosent.

Også norske produsenter satser russisk, i håp om at den nye middelklassen i landet vil kjøpe klassiske norske lystbåter. Blant disse er Viksund-sjef Rune Viksund, som i forrige uke fortalte at bedriftens eksportandel er mangedoblet på kort tid - og at Viksund nå er representert med et salgskontor i Moskva.

Så Norge er på plass i Russland, og som nevnt er finnene godt inne på det russiske markedet, i alle fall på presidentnivå - og også italienerne melder om gode tider og nær 150 prosents økning i eksporten østover.

Så er det bare håpe at russerne løser et av de største problemene landets båtentusiaster har slitt med: Mangel på båtplasser har faktisk vært et viktig hinder for enda større ekspansjon.

Flere båt-og utstyrsnyheter finner du på www.batguiden.no - landets største båtmesse på internett.

Powered by Labrador CMS