Nordsjøkrysser tilbake i Farsund

I 1995 la en svensk eventyrer ut på Nordsjøferd fra Farsund i en 14 fots livbåt. Nå er seilasen nesten slutt, skriver Farsunds Avis.

Publisert

Etter 13 år og 13.000 nautiske mil er svenske Sebatian Näslund tilbake til utgangspunktet med den ombygde livbåten «Arrandir» (fra Tolkien-Ringenes Herre) som han har krysset både Nordsjøen og Atlanterhavet med.

Fredag 9. juni 1995 kunne man lese i Farsunds Avis om den eksentriske svensken som hadde bygd om en 14 fots livbåt for å legge ut på seiltur over Nordsjøen. Siden skulle ferden også gå over Atlanterhavet.

— Det var egentlig bare å vente på vinden og la den blåse meg dit den ville. Land var målet, men hvilket land var mindre viktig, smiler han.

Etter Nordsjøturen la han kursen sørover mot Gran Canaria og deretter krysset han Atlanteren på  31 døgn før han havnet på Barbados.

— Ensomheten var verst. Å være alene i noen dager har alle godt av, men 30 døgn gikk på nervene løs, sier han.

— Da jeg kom fram bestemte jeg for å bli med i Amnesty International i ren solidaritet med mennesker som lever i isolat for sine meningers skyld. Tenk på Mandela. 30 år på Robben Island, mens jeg ble nesten sprø etter 30 døgn alene, funderer han.

Näslund har aldri vært redd, men innrømmer at 10 meters bølger i Biscaya er en frisk opplevelse.

Det har ikke bare vært seiling i alle disse årene. Tilsammen anslår han å ha tilbragt 4-5 år i båten. resten av tiden har han vært hjemme og jobbet, eller skrevet eller produsert film.  Har har også drevet med fridykking og vært på 6.000 meters høyde i Nepal. Så livet handler ikke bare om båt for den eventyrlystne svensken.

Når han i løpet av sommeren får båten hjem til Göteborg er seilasen slutt. Han har skrevet bok og laget dokumentarfilmer underveis. Hva som skal skje med den lille blå båten vet han ikke. Selv om han ikke angrer på de 13 årene han har brukt medgir han at livet i ensomhet har kostet. Han sier til avisen at han har vært lykkelig uvitende om sine egne begrensninger. - ingen dum tanke hvis man søker utfordringer, sier han. ,

Powered by Labrador CMS