Vill vest i Helgeland

Få dager etter at en tysk fisketurist omkom i ruskevær i Rogaland utfordrer nye fisketurister naturkreftene med livet som innsats.

Publisert

–Uforsvarlig, konkluderer båtføreren på redningsskøyten som i går måtte lete etter savnete tyskere på Helgelandskysten.

Tidligere i sommer har det vært flere ulykker med fisketurister, men denne gangen gikk det bra. Kl. 20.00 ble redningsaksjonen avblåst da det viste seg at turistene hadde kommet tilbake for egen maskin og var i god behold. Helgesen sier til Redningsselskapets nettsider at  det er helt uforsvarlig å dra ut i småbåt  under slike forhold. Han mener utleieren må ta ansvar dersom ikke turistene forstår at norskekysten kan være livsfarlig i uvær. 

Men - utleieren selv sier at han er usikker på hva man skal gjøre i slike tilfeller. Han hadde advart turistene, og var svært misfornøyd med at de gode rådene ble ignorert:

  –Det ville jo vært rart om jeg tok bensindunken og nektet dem å dra ut også, sier verten, som mener det viktigste er at båtene er sjøsikre, at det er nok redningsvester om bord og at mannskapet har med seg mobiltelefoner.

Ingvar Johnsen i Redningsselskapet er ikke helt enig:

- Utleiere har et moralsk ansvar. I noen land finner du røde flagg vaiende på badestrender om det er for farlig å bade. Noe liknende bør gjelde også for utleiere. De bør kunne ha regler som sier at de kan nekte turister å gå ut dersom været er alt for dårlig. Turister fra innlands-Europa er ikke alltid vant med hvordan kysten vår kan være - og vet helller ikke at været kan skifte fort, sier Johnsen, som oppfordrer alle til å bruke sikkerhetsutstyr som vest, ha med seg mobil eller helst VHF - og ikke minst respektere værmeldingene.

Hovedbildet: Skipper på RS «Uni Helgeland», Åge Helgesen, tok dette bildet rett før fisketuristene ble meldt savnet. I slikt vær er det eneste glemme fisketuren, fyre opp peisen og vente på bedre vær. Foto: Åge Helgesen/Redningsselskapet.

Powered by Labrador CMS