Nord-Norge :«Hælvetes hærlige Nord-Norge» – Ja, vi elsker deg!

Den gigantiske naturen fyller meg med en nesten sakral følelse. Landskapene reiser seg som titaner fra havet og gir seg ikke før de penetrerer skydekket for å slippe solen gjennom i noen korte øyeblikk. Vi har sett det i Lofoten, på Hamsuns Hamarøy, og i majestetiske Tjeldsund.Vår ukeslange reise med den lille båten «Fishermans Friend» vil aldri ta slutt, til det er minnene altfor påtrengende til stede.

Publisert Sist oppdatert

Dag 1: Deilige Nord-Norge!

I et overfantastisk vær med sol fra skyfri himmel og fem sekundmeter vind la vi kursen ut fra Bodø by. Omgitt av himmelhilsende majesteter på alle kanter kan vi ikke la være å bli ydmyke overfor denne naturen som noen dager tidligere satte et samlet norsk folk på hurtigrutetripp. Første stopp er øy-perlen Landegode, som ligger like nordvest for Bodø, og er en av de mest fotograferte øyene i Norge. Her har turistene sikret seg sine vakre midnattssolbilder i mange generasjoner. Men du må ikke la deg lure av navnet. Dette er også en av de heftigste havområdene i Nordland, og i 1924 kolliderte nordgående hurtigrute DS «Haakon Jarl» med DS «Kong Harald» 6 sjømil nord for Landegode. Forliset førte til at 17 mennesker omkom. I 1940 eksploderte og sank nordgående hurtigrute DS «Prinsesse Ragnhild» ved Landegode. Ca. 300 mennesker omkom, mens 145 mennesker ble reddet. Årsaken til eksplosjonen er usikker, men det antas at skipet kan ha gått på ei undervannsmine, eller at ammunisjon i lasterommet kan ha eksplodert.

Overtro

Trolig er det gamle dagers overtro blant sjøfolk som ligger til grunn for navnevalget. Det man fryktet, skulle man helst ikke snakke om med stygge eller negative ord, da kunne det gå troll i ord, og det verste kunne skje. Sjøfolkene gjorde isteden en lur vri og omtalte stedet i vennlige, trygge ordelag. Derav navnet Landegode, «Det gode landet», hvor ingenting galt kunne skje.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS