Volvo Penta:

SLUTT: Et drøyt halvår etter at Volvo Penta kunngjorde at produksjonen av Seven Marine-motorene var i gang, legges den ned. (FOTO: SEVEN MARINE)

Stopper produksjon av Seven Marine - verdens største utenbordsmotor

Som et ledd i Volvo-konsernets veivalg mot målet om å være et nullutslipps-selskap innen 2050, stopper Volvo Penta salg og markedsføring av Seven Marine utenbordsmotorer fra nyttår.

Det melder motorprodusenten i en pressemelding. Med henvisning til selskapets bærekraftsmål, skal Volvo Penta i fremtiden fokusere på utvikling av sine innenbords- og drevløsninger med mål om mer effektive motorer og nullutslipp gjennom fossilfrie løsninger som hybdrid og elektrisk, og fornybare drivstoff.

Verdens største

Det er under ett år siden Volvo Penta kunngjorde at de hadde startet produksjonen av de store utenbordsmotorene på opp til 627 hestekrefter i Volvo Pentas fabrikk i Lexington Tennessee. Dette er samme fabrikk som også produserer alle Volvo Pentas bensindrevne innebordsmotorer. Det vakte oppsikt da den svenske motorprodusenten kjøpte Seven Marine i 2017. I 2018 lanserte de to nye modeller på henholdsvis 527 og 577 hestekrefter, basert på den eksisterende 627-hesteren, og i 2019 ble motorene også fullt kompatible med Volvo Pentas Electronic Vessel Control (EVC) og utstyrt med duoprop.

OVERRASKET: USA-baserte Nor-Tech, som drives av nordmennene Trond Schau og Nils Johnsen, har levert noen båter med Seven Marine-installasjoner. (ARKIVFOTO: ATLE KNUTSEN)

Norske Nor-Tech, basert i Fort Myers i Florida, har levert fire-fem-båter med Seven Marine på hekken.

- Vi har blant annet bygd to 55-fotere med disse motorene, og de fungerer greit, men de har hatt en del barnesykdommer, sier Trond Schau i Nor-Tech, som hadde fått nyheten om at Volvo Penta legger ned Seven Marine legger bare en halvtime før Båtmagasinet snakket med ham fredag kveld.

- Vi har ingen båter i bestilling med slike motorer nå, legger Schau til.

Legges ned

Signalene fra Volvo Penta er at de nå legger inn et ekstra gir i arbeidet med å utvikle nye og mer miljøvennlige fremdriftsalternativer. Som et ledd i dette arbeidet, setter produsenten utviklingen av sine utenbordsmotorer «på vent», som det heter i pressemeldingen. I praksis innebærer det at produksjonen av Seven Marine, også kjent som verdens største utenbordsmotor på hele 557 og 627 hestekrefter, fases ut.

- Vi vil sende et tydelige signal, sier Heléne Mellquist i Volvo Penta om beslutningen om å legge ned produksjonen av Seven Marine. Motorprodusenten mener at utenbordsmotorer vil fortsette å være «relevante» for fritidsbåtmarkedet, samtidig som de ser et udiskutabelt behov for å utvikle bærekraftig teknologi, noe som vil være Volvo Pentas hovedfokus fremover.