Ni av ti ønsker påbud om redningsvest

En undersøkelse viser at hele ni av ti nordmenn ønsker et påbud om bruk av redningsvest i fritidsbåter.

Publisert

Undersøkelsen er gjennomført av Perduco på vegne av KLP. Tall fra Sjøfartsdirektoratet viser at syv av ti som omkommer i båtulykker bruker ikke redningsvesten om bord.

Den 13. juli er høringsfristen for forslaget om påbud og redningsvest og promillegrense på 0,2 til sjøs. Deretter er det opp til regjeringen å avgjøre. Men skal man tro undersøkelsen som KLP har tatt initiativet til, har regjeringen i denne saken absolutt flertallet i ryggen for strengere tiltak for å redusere antall ulykker til sjøs, ifølge en pressemelding fra KLP.

 - Vi er glade for å se at folk tenker sikkerhet også til sjøs. Bruk av redningsvest i båt kan sammenlignes med bruk av sikkerhetsbelte i bil. Holdningen om at det er greit med en kjørepils i båten ser ut til å være på vikende front og folk støtter at promillegrensen reduseres fra dagens 0,8 til 0,2, sier kommunikasjonsdirektør i KLP, Ole Jacob Frich i en kommentar til undersøkelsen.

 Undersøkelsen viser geografiske forskjeller.

- Det er interessant å se at i deler av landet med mye fritidsbåttrafikk, som Aust-Agder, Østfold og Telemark, er andelen som ønsker lavere alkoholpromillegrense færre enn for landsgjennomsnittet. Mens fylker som Finnmark og Troms, som ikke har mye av denne type småbåter, ligger høyere enn landsgjennomsnittet, sier Frich.

Fakta om båtulykker:

  • I snitt omkommer 33 personer årlig i ulykker med fritidsbåt i Norge (32 i fjor)
  • 70 prosent av de som omkommer bruker ikke flytevest
  • Over en tredjedel av de som omkommer har alkohol i blodet

Powered by Labrador CMS