Nå blir det slutt på 350-kronersregelen

Folk flest elsker ordningen, men næringslivet har kjempet innbitt for å fjerne den momsfrie 350-kronersgrensen for privatimport fra utenlandske nettbutikker. 1. januar tettes smutthullet.

Publisert Sist oppdatert

Også blant mange båtfolk har det gått sport i å finne ut hvor billig reservedeler og utstyr kan anskaffes på nettet. Dette har naturligvis vært bra for forbrukerne, men har samtidig rammet den hjemlige båtbransjen, som må ilegge moms på alle sine varer. Nå må det snart betales moms fra første krone når du handler på nett, slik at utenlandske nettbutikker konkurrerer på lik linje med norske. 

 

Nettbutikkene ordner selv momsinnbetaling

Hovedproblemet har vært fraktselskapenes tollgebyrer. Gebyrene kan fort bli langt høyere enn det varen er verd. 

Etter nyttår inviteres utenlandske nettbutikker til selv å sørge for at momsen innbetales til staten og deretter settes på regningen. Med andre ord kan varene importeres til Norge med moms, men uten de voldsomme gebyrene som for eksempel Posten har forlangt. 

Dette vil følge mønsteret som en del strømmetjenester og spillselskaper allerede opererer med. Spørsmålet er bare om nettbutikkene faktisk vil bruke store administrative ressurser for å levere til lille Norge. Allerede i dag er det mange aktører, for eksempel på eBay, som ikke sender til Norge.

 

Høyere fritaksgrense for klær

Mange blander moms og toll i denne debatten, men i første rekke er momsen hovedproblemet. Toll omfatter ikke så mange produktgrupper utover mat og klær, men som et ledd av reformen økes den rene tollgrensen fra 350 til 3000 kroner. Dermed blir det mulig å handle langt mer verdifulle, tollbelagte varer uten å betale toll.

Ettersom mat og drikke holdes utenfor ordningen gjelder dette da primært klær og reaksjonene fra tekstilbransjen er svært krasse. Forretningsstanden mener at norske aktører vil bli ytterligere svekket ettersom butikkene her hjemme fortsatt må betale toll for klærne de importerer og selger videre til norske kunder.

Powered by Labrador CMS