PROMILLE. Sommerens kontroller viser at mange båtfolk ikke respekterer promillegrensene på sjøen (Illustrasjonsbilde).
PROMILLE. Sommerens kontroller viser at mange båtfolk ikke respekterer promillegrensene på sjøen (Illustrasjonsbilde).

Mye båtpromille også denne sommeren

Mange båtførere er i sommer tatt med for høy promille. Politiet er bekymret over utviklingen.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge en undersøkelse NRK har foretatt blant landets politidistrikter ble over 140 båtførere tatt med over 0,8 i promille i juni og juli. Dette er i tråd med hva som beskrives som en trend de siste årene. 

På sørlandskysten ble for eksempel antallet båtførere som tatt doblet fra 2017 til 2018. Sommerens tall ligger an til å bli minst det samme som i fjor, i alle fall for denne landsdelen.

NRKs undersøkelse viser at 144 båtførere ble anmeldt for båtpromille juni og juli i år. I Oslofjorden ble 22 båtførere tatt i sommermånedene, mens 45 personer fikk advarsler etter å ha nærmet seg 0,8-grensen. 

Statistikken omfatter da ikke Vest politidistrikt, som jo dekker et av landets mest aktive fritidsbåtområder.

Ved siden av den åpenbare ulykkesrisikoen medfører brudd på promillegrensen store konsekvenser for lommeboken og - potensielt - for rullebladet. Ved promille fra 0,8 og opp til 1,2 ilegger politet føreren et forelegg på 6000 kroner. For promille over 1,2 er forelegget 10 000 kroner, mens promille over 1,5 straffes med bøter og eventuelt fengsel.

I tillegg til blir båtførerbevis normalt beslaglagt ved promille over 0,8. Inndragningstiden er fra 12 måneder og oppover, avhengig av hvor høy promillen er og andre omstendigheter ved båtkjøringen.

Powered by Labrador CMS