Mørke skyer over Genova

Den 49. Internasjonale båtmessen i Genova åpnet fredag portene. 2300 båter fordelt på 1500 utstillere, gjør dette til Europas desidert største  flytende båtmesse. Men det hang unektelig en del mørke skyer over utstilligområdet.

Publisert

Messen ble offisielt åpnet fredag, og så langt har vi ikke støtt på noen norske utstillere. Vi merker en nedgang i antallet båtustillere fra i fjor, og det er langt fra så tett mellom båtene som det var i fjor. Spesielt utstillere med mindre båter var mer fraværende enn i fjor. Vi ankom messeområdet ved åpning mandag, og merket også at det var mindre folk enn vi har opplevd tidligere. Arrangørene meldte om en nedgang på hele 25 prosent fra i fjor denne første helgen, men prøvde å parere nedgangen med at det er færre tittere og flere seriøse kjøpere.

Redaktør Claudio Russo i Italias største motorbåtblad Barca de Motore, var forsåvidt enig, men mente likevel at utstillingen dermed også mister mange potensielle båtintersserte publikummere. 

Transportministeren Altero Matteoli understreket at den italienske båtindustrien var i dyp krise og at salget i mai hadde droppet med hele 79 prosent. Samtidig var 30 prosent av de ansatte innenfor den marine industrien permitert eller sagt opp, i følge ministeren. Mye av skylden for krisen legger han på den kritiske mangelen på båtplasser for mindre båter i Italia. I sin tale brukte han utrykket ”emergency level” om status per i dag. Han lovet bransjen at han skal holde fokus på problemene, og at privatiseringen av havner måtte diskuteres på nytt. Dette kjenner vi jo godt fra den hjemlige debatten. Ministeren mente også at et av problemene for bransjen var at det hadde hopet seg opp med bruktbåter, og at salget av nye båter led kraftig under dette.

-Her ville den italienske regjeringen gjøre noe for å få fart på markedet, sa han.

Heller ikke dette låter ukjent for oss som kjenner det norske markedet.

Finanskrise eller ikke. Genova messen imponerer likevel med sine 300 000 kvadratmeter, fire paviljonger, to marinaer og 600 båter på vannet.

Powered by Labrador CMS