Mørketid er skadetid

Lavsesongen er tid for høyvann, sterke vinder og mange skader.

Publisert

HOVEDBILDE: Hold tilsyn med båten, enten den ligger på vann eller å land. Arkivfoto: Linn K. Hansen.

Helårsforsikring av båt betyr ikke automatisk at de kan bruke båten hele året.Mens noen tillater bruk hele året, krever andre at du har båten stående på land, eller liggende i egnet vinterhavn.

Er du dekket?

Mens vestlendingene er vant til å bruke båten året rundt, er lystbetont vinterbruk av båt en ny og spennende aktivitet for mange på Østlandet. Milde vintre med lite is, kombinert med stadig flere bilder av et fredfullt og romantisk vinterbåtliv på sosiale medier, gjør at flere fristes til å ha båten liggende klar til bruk i den kalde årstiden. Før du tar båten ut av båsen, bør du sjekke hva  forsikringen dekker hvis du skulle komme ut for et uhell. Her varierer praksisen blant forsikringsselskapene. Noen standardforsikringer dekker båten året rundt uavhengig av om den står på land eller vann og om den brukes eller ei, mens andre krever at båten ikke brukes om vinteren.

Kritiske skrogjennomføringer

Vintertid er lavsesong for mange, og forsikringsselskapene minner om at båtene skal ha jevnlig ettersyn.

Ligger båten på vannet, bør stoppekranen skrus av. Dette gjelder ikke kun for å sikre skroggjennomføringer under vann, men også andre skroggjennomføringer som til vanlig befinner seg over vannlinjen.

– Belastningen av snøen kan få båten til å ligge lavere enn vanlig, noe som kan føre til at sjøventiler som vanligvis ligger over vann, kommer under, advarer informasjonsansvarlige Gert Toft i Pantaenius. Det danske selskapet satser stort på Norge, hvor de i dag har en prosentvis fordeling på 65/35 seil- og motorbåtkunder.

En analyse If har gjort viser at 55 prosent av alle båtskadene skjer i måneder der båten enten er lite eller ikke i bruk.

– Det er et paradoks at det meldes inn like mange båtskader i juni som i desember, sier Emma Elisabeth Vennerlans i IF forsikring.

Vanligste vinterskader:

Velt i på land under opplag

Synking på vannet.

Innbrudd

Brann

Frost

Vann i båten pga lekkasje i presenning/kalesje

Selvlensefunksjonen tettes igjen

Powered by Labrador CMS