Mjøsas Svane spinner i gang

Det var en stolt skipper Steinar Selanger som søndag kveld viste frem skipet sitt for en spesialinvitert gruppe mennesker fra mjøs-regionen. Fra tirsdag 26. juni kan alle oppleve ”Mjøsas hvite svane”.

Publisert

Skibladner ble satt i persontrafikk så tidlig som i august 1856. Siden da har skipet hele tiden gått i rute mellom Eidsvoll og Lillehammer.

Fra sin base på Gjøvik starter Skibladner sine sommerruter tirsdag 26. Juni. Da veksler båten og gå strekningen sydgående Gjøvik til Eidsvoll onsdag, fredag og søndag, og nordgående Gjøvik til Lillehammer med retur samme dag på tirsdag, torsdag og lørdag. Turen til Lillehammer tar ti og en halv time, med avgang fra Gjøvik klokken 09:30 og er tilbake på Gjøvik klokken 20:00. Sydgående har samme avgang men er tilbake 18:30 i Gjøvik. Billettprisene starter på 180 kroner for voksne, men barn under 12 år går gratis. 

Skibladner fremstår i år mer nypusset og hvitskurt enn noen gang. Utslippsproblemene som holdt på å stoppe driften av denne fantastiske hjuldamperen er også løst, og skipet har fått de nødvendige tillatelser, i følge skipper Selanger.

Båtens tradisjonsrike restaurant holder et høyt nivå. Unn deg et utsøkt måltid på et av distriktets fremste spisesteder, heter det i reklamen for båten. Skibladners ærverdige restaurant holder en 150-årig tradisjon i hevd og tilbyr den berømte laks og jordbær i ”1. Plads Madsalon”. I år kan du også ta frokosten om bord. For 120 kroner (60 for barn), kan du nyte frokosttallerken med variert pålegg, ferskt brød, melk, juice, kaffe, te som også serveres i ”1. Plads Madsalon” alle rutedager frem til klokken 11:00.

Kort om Skibladners historie

Skibladner er verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk, og ble bygget i perioden 1854–1856. Skipet ble bygget for passasjer- og godstrafikk på Mjøsa.

Skibladner er et nasjonalt og internasjonalt kulturhistorisk minne og en av Norges ledende severdigheter. Skibladner tiltrekker over 20.000 gjester i løpet av en vanlig sesong. Skibladner eies og drives av AS Oplandske Dampskibsselskap (ODS).

AS Oplandandske Dampskibsselskap (O.D.S.) ble opprettet gjennom en folkeaksjon i 1854 for å drive dampskipstrafikk på Mjøsa, og eier og driver Skibladner, med det formål å opprettholde rutedriften og antikvarisk riktig bevaring.

Skipet er et unik klenodium som favner om distriktets og Norges historie innen samferdsel, teknologi, næringsliv og utvandring. Skipets restaurant har en førsteklasses renommé som spisested med matkultur og innredning i særklasse.

Powered by Labrador CMS