Mislykket utflytting

Rana Plast flyttet støp av skrog til Kroatia for å spare kostnader. Det gikk ikke etter planen.

Publisert

Båtene fra Rana PLast AS er et resultat av båtbyggertradisjoner gjennom mer enn 100 år. Rana Plast var svært tidlig ute med glassfiberarmert polyester, og vakt oppsikt i Norge og Europa for de praktiske og sjøsikre båtene, star det på Rana Plast nettsider.

Nå er det slutt for den tradisjonsrike båtprodusenten på Hemnesberget i Nordland, ikke langt fra Mo i Rana. I flere år har Rana Plast AS slitt med blodrøde minustall i følge Rana Blad. Nå har styre i bedriften sagt stopp, og meldt oppbud.

Til Kroatia

I 2008 overtok selskapet Hemnes Holding AS som eneeiere av Rana Plast AS. Det var akkurat i det båtsalget startet å falle etter mange gode år. I 2011 ble produksjonen flyttet ut av landet i ett forsøk på å holde produksjonskostnadene nede.

– I 2012 kom fabrikken i Kroatia så seint i gang med produksjonen, slik at man ikke hadde nok båter å selge. Det førte til at deler av den salgssesongen gikk galt, sier styreleder Jens Kristian Rønning til Rana Blad.

Produksjonen har heller ikke gått etter planen i 2013. Det ble oppdaget produksjonsfeil på skrogene som måtte utbedres av Kroatierne.

Burde satt ned foten

Administrerende direktør Ståle Indregård i Helgeland Invest AS som eier Rana Plast antyder ovenfor Rana Blad, at bedriften burde ha vært flinkere til å følge opp sin underleverandør for å hindre trøbbel.

Powered by Labrador CMS