Starter med blanke ark

Henrik Askvik er glad for å starte opp igjen med Askeladden, og mener det er en fordel med blanke ark i dagens marked.

Publisert

Over sommeren starter Henrik Askvik opp igjen produksjonen av de kjente Askeladdenbåtene på Os ved Bergen. Hans bestefar startet båtbyggeriet her i 1911, og Henrik Askvik forteller til Båtliv at han har hatt mange tunge stunder siden konkursen i fjor høst.

Askvik fikk nylig med industrimannen Mons Tore Lyssand på eiersiden. Sammen investerer de to 73 millioner kroner på å få Askeladden på fote igjen. Summen er nok til å kjøpe varemerke og produksjonsanlegg og samtidig har midler til flere års drift, ifølge Askvik.

Les også: Askeladden starter opp igjen

Halvert salg

Askvik mener det er en fordel å starte med blanke ark i dagens situasjon. Han har ingen tro på at båtsalget vil ta seg opp til 2007-nivået igjen, men satser på å starte på halv maskin fra høsten av.

–    Vi følge nøye med på markedet fremover. Over sommeren bør det meste av restlageret fra 2008 være tømt, og det kan bli behov for nye båter igjen. Jeg anslår at etterspørselen etter båter er omtrent halvert siden toppåret 2007. For produsentene er bildet svartere på grunn av alle båtene som ligger på lager hos forhandlerne, sier Askvik til Båtliv.

Han forteller at han vil starte opp igjen med båter mellom 4,5 og 6,5 meter i første omgang. De kostbare Commuter-modellene vil han ikke starte opp produksjon av igjen med det første.

Ikke bitter

Henrik Askvik forhandler med sine gamle medeier Brunswick om leveranse av motorer og salg av båter når han starter opp igjen. Han er ikke bitter på amerikanerne som nektet å stille opp med penger da Askeladden kom i likviditetsskvis i fjor høst, men er glad for at han nå kan starte opp igjen med lokale eiere.

–    Det er stor forskjell på kulturen i en liten norsk entreprenørbedrift og et børsnotert amerikansk konsern. Men det var jeg selv som valgte å gå til sengs med Brunswick på 90-tallet, og jeg visste hvem jeg gikk til sengs med. Vi hadde ikke klart å utvikle Askeladden på samme måte uten Brunswick, og det er dette fundamentet vi nå skal bygge videre på uten amerikanerne, sier Askvik til Båtliv.

– Jeg er veldig glad for at vi klarte å få til denne løsningen. En stund så det ut til at merkevaren Askeladden skulle bli solgt til utlandet. Undersøkelser har vist at dette er Norges sterkeste merkevare på båter, sier Askvik.

Powered by Labrador CMS