Søk i arkivet

Merket som skremmer tyvene

Det er på størrelse med et sandkorn, men inneholder informasjon som gjør eiendelene dine helt unike. Dette er micromerker.


I denne filmen ser du hvordan Securmark ved hjelp av micromerker kan identifisere et tyverimerket objekt.

 

– Micromerker løser mange saker for oss. Selv om skrognummeret på en båt eller motornummeret på en motor er fjernet, finner vi svært ofte et micromerke som setter oss i stand til å identifisere objektet og eieren, sier daglig leder i Securmark, Jostein Tveide.

For med micromerker har du ofte «oddsen» på din side: Ett merke er nemlig alt som skal til.

– På båter over fem meter påfører vi 10 000 micromerker på båt og motor, og det er tilnærmet umulig å fjerne samtlige merker. Også trenger vi jo bare ett, påpeker Tveide.

 

Én millimeter

Hvert micromerke er på under én millimeter og påføres objektet med UV-reflekterende lakk. Ved hjelp av spesialutstyr kan informasjonen/ID-nummeret i micromerkene leses av. ID-en er igjen knyttet til informasjon om objektet og eieren.

Politi, grensepoliti og tollvesen i store deler av Europa har utstyr, og er opplært til, å finne og lese av micromerker. 

– Enkelt forklart gir et lite merke gir oss en stor mengde informasjon, forklarer Tveide.

 

En båt på over fem meter
har 10 000 micromerker.

En båt på over fem meter har 10 000 micromerker.

 

Flere lag med sikkerhet

Micromerker er en del av tyverimerkingen til blant annet båter, båtmotorer, vannscootere og sykler. Merkingen kan kun utføres av Securmarks forhandlere.

– Våre autoriserte forhandlere er opplært til hvordan tyverimerkingen skal utføres korrekt. Dette er viktig slik at blant annet politiet vet hvor de skal lete etter micromerkene, sier Tveide, som understreker at micromerkene kun er en liten del av Securmarks løsning:

– Micromerkene er ett av flere lag med sikkerhet. Det preventive i form av advarselsmerker, graveringer og ikke minst de bakenforliggende systemene er minst like viktig, sier Jostein Tveide.

 

30 år med tyverimerking

Siden 1988 har Securmark gjort verdier verdiløse for tyvene. Sammen med politi, redningstjenesten og forsikringsbransjen hindrer de tyverier og sikrer og tilbakefører verdier.


– Vårt mål er at ingen skal ta fra deg de fine dagene på sjøen. Derfor har vi utviklet produkter som er preventive mot tyveri, gir eiendelene en unik identitet og øker sannsynligheten for at du får tingene dine tilbake hvis du skulle være så uheldig å bli utsatt for tyveri, forklarer Tveide. 

Årlig er Securmark både indirekte og direkte årsak til at store verdier kommer til rette igjen.

– Vår tyverimerking gir hver enhet en unik identitet for en klar og sikker identifikasjon. All informasjon om gjenstandene og eierforholdet er registrert i Securmarks internasjonale database. Den er til enhver tid søkbar for politi, grensepoliti og tollvesen i store deler av Europa, sier Jostein Tveide i Securmark. 

 

FINN EN FORHANDLER HER

 

Gå til toppen