Søk i arkivet

Klart plexiglass på et blunk

Svært mange båter har vinduer av plast. Ulempen er at disse blir matte over tid. Viste du at det er enkelt å fikse?

EKSPERT: Håkon Goksøyr
fra Panvulk demonstrere PlastX fra Meguiar's.

EKSPERT: Håkon Goksøyr fra Panvulk demonstrere PlastX fra Meguiar's.

Vinduer av plast er enten polykarbonat (Lexan} eller av akryl (Plexi). Plastvinduer veier mindre enn glass, og kan ikke knuse, men har en mykere overfate. Det gjør at sikten gjennom slike vinduer reduseres over tid. Men det finnes en løsning. Plastviduer kan poleres opp. 

Spesialprodukt

Amerikanske Meguiar’s er spesialister på poleringsprodukter. De har utviklet et spesialprodukt for plastglass. Meguiar’s PlastX får matte vinduer til å fremstå som nye. Vi lot Håkon Goksøyr fra Panvulk demonstrere PlastX på en plexiglassluke som har vært ubehanldet i 25 år. 

– Matte flater lar seg lett polere opp, men noen ganger er plexiglasset sprukket opp. Sprekker lar seg ikke polere opp igjen, forklarer Goksøyr.

KJAPT: Jobben går fort unna
med en maskin og egnet poleringspad.

KJAPT: Jobben går fort unna med en maskin og egnet poleringspad.

Best med maskin

– Meguiar’s PlastX innehloder et fint slipemiddel som pusser ned overflaten. Det gjøres mest effektivt med en poleringsmaskin. For små flater er en eksentersliper et godt hjelpemiddel, forteller poleringseksperten. 

Jobben starter med å vaske overflaten før poleringen starter. På poleringsmaskinen brukes det en hard poleringspute. Polishen mates ned i puta med en sikle for at poleringsmiddelet ikke skal sprute. 

– Det er greit å ta en rask runde fra begge sider, og se hvor det er blitt bra. Ofte er det noen områder som krever en ekstra runde, forklarer Goksøyr. Den siden av vinduet som er vent ut er ofte mer matt enn siden som er vent inn i båten. 

Etter polering tørkes polishen vekk med en mikrofiberklut av god kvalitet. Resultatet ble overraskende bra etter noen minutters innsats. 

PRODUKT: PlastX er et spesialprodukt
for plast utviklet av Meguiar?s

PRODUKT: PlastX er et spesialprodukt for plast utviklet av Meguiar?s

Gå til toppen