Annonsørinnhold

MOB: Hva gjør du om noen faller i vannet? Bruk samme løsning som det vannskikjørerne gjør.

Når noen faller i vannet

– Det er en god ide å trene på en mann over bord situasjon, og vite hva som skal gjøres om en slik situasjon oppstår, anbefaler Thomas Røang i Codan Forsikring.

Publisert Sist oppdatert
BÅT: Thomas Røang i Codan Forsikring har ansvaret for båt.

– Å miste noen i vannet er et mareritt, da er det viktig å holde roen, og gjøre det riktige, forklarer Thomas Røang, båtekspert i Codan Forsikring. Han er ivrig båtbruker selv. Heldigvis er det som regel i smult farvann noen faller ut i sjøen. Ved høye bølger og sjø, er vi flinkere til å holde oss trygt om bord.

Føre var prinsippet

– Det er en stor fordel dersom flere personer om bord er i stand til å føre båten. Hva om båtfører faller uti, spør Røang seg. Han oppfordrer familier til å trene på mann-over-bord-situasjon, og trekker frem vannskikjøring som teknikken å bruke for å få personen trygt om bord igjen.

Ved å bruke en line med noe som flyter i enden er det mulig å få fysisk kontakt med personen i vannet, uten fare for at vedkommende blir påkjørt, eller kommer nær propellen.

Hold visuell kontakt

– Det er lett å miste en person i vannet ut av syne. Dersom uhellet skulle skje, be umiddelbart èn av personene om bord i båten om å ha visuell kontakt med personen i vannet helt til personen er om bord i båten igjen, anbefaler Thomas Røang.

Det gjelder å fordele oppgaver i en slik krisesituasjon. Er det bare en om bord, så kjører båten mot personen i vannet, slik at han garantert ikke forsvinner ut av syne, før utstyr for å få fysisk kontakt klargjøres.

Bruk en kasteline

Det finnes utstyrs for å få kontakt med personen i vannet, men slik er mest brukt på seilbåter. Har du ikke en rescue-sling, kan du kjapt lage en ved hjelp av et langt tau og en fender, forteller Røang. Det er en fordel med flytetau.

En jevn bue

– For at personen i vannet skal få fysisk kontakt med båten, uten å bli skadet, må båten forta en sirkel rundt personen i vannet. Med et langt tau er det mulig med en større sirkel. Etter en slik sirkel vil personen i vannet være i stand til å få tak i linen. Tenk på det du har lært fra vannskikjøring. Vannskikjørere gjør det samme når de plukker opp kjørere som ligger i vannet.

Ut med badestigen

Når personen i vannet har et godt tak rundt tauet, setter du båten i fri. Skrur du av motoren, er du sikker på at propellen ikke kan skade noen. Da kan personen dras inn mot båten og opp om bord.

– Alle båter skal være levert med badestige og nye regler sier at slike stiger også kan nåes fra personer i vannet, forteller Røang. Vipp ut badestigen, å få personen om bord.

 

Husk dødmannsknapp, og bruk vest oppfordrer Thomas Røang.

 

Dette gjør du

1. Rop «Mann over bord»

2. Hold fokus på personen i vannet

3. Senk farten på båten

4. Finn frem et langt tau, og fest en fender i enden

5. Kjør en sirkel rundt personen i vannet

6. Sørg for at personen får tak i fenderen

7. Skru av motoren

8. Dra personen inn mot båten

9. Gjør klar badeleider

10. Få personen om bord

 

«Les mer om Codan Båtforsikring her»

 

 

SIRKEL: Heng et langt tau med en feder, og kjør sirkel rundt i personen i vannet.
LEIDER: Dra personen inn mot båten, og fell ut badeleideren.
MOB: Hva gjør du om noen faller i vannet? Bruk samme løsning som det vannskikjørerne gjør.