Annonsørinnhold

REDDET: 3 barn ble uskadde reddet ut av denne båten ved en voldsom brann i Middelfart.

3 barn sekunder fra å brenne inne

En hurtig reaksjon fra foreldrene forhindret at 3 barn brant inne ved en voldsom brann i Middelfart.

Publisert Sist oppdatert

En fredag kveld tidlig i august var Pantaenius' kunde Thorkild Larsen sammen med sin familie i Middelfart, hvor hans Sea Ray Sundancer lå fortøyd.

Thorkild og hans kjæreste satt sammen med vennene Claus og Jesper i cockpiten i Claus sin båt, som lå 2 båter fra Thorkilds båt. Thorkilds barn, Mikkel på 12 år og Sarah på 11 år, sov sammen med venninnen Sophie i Thorkilds båt.

Plutselig oppdager de at det lukter litt brent og de snakker om hva det kan være. Jesper oppdager at det brenner i Thorkilds båt og roper ut at det brenner. De reagerer raskt og får reddet de sovende barna uskadd fra båten.

Claus får seilt sin båt i sikkerhet, men brannen i Thorkilds båt sprer seg til Jespers båt. Da brannvesen og politi ankommer stedet, står det 3–4 m flammer opp av båtene. Både Thorkilds og Jespers båt brenner ned og synker til slutt i havnen.

Siden det var fare for menneskeliv i hendelsen, ble årsaken til brannen etterforsket. Det ble ikke funnet noen feil på båtens installasjoner. Men på åstedet hadde det stått en veske med forskjellige elektroniske leketøy og fjernstyrte leketøysspeedbåter med oppladbare batterier. Politiets teknikere undersøkte brannårsaken grundig og kjøpte inn tilsvarende leketøy for testing.

Testresultatet viste at koblingene på lekebåtenes lithiumbatterier korroderte hurtig dersom de ble utsatt for saltvann, og at det kunne medføre kortslutning og brann. Den branntekniske undersøkelsen viste at det kunne være en kortslutning i et lithiumbatteri til en fjernstyrt lekespeedbåt som hadde forårsaket brannen.

Thorkilds båt ble totalskadet og Pantaenius utbetalte forsikringssummen, som stod i polisen, som erstatning for den 7 år gamle Sundanceren.

Men det var naturligvis ikke det som var viktigst for Thorkild. Det var at barna ble reddet uskadd fra hendelsen. Det var sekunder som var avgjørende. Få sekunder etter at barna var reddet, var båten overtent og det var kanskje en tilfeldighet at brannen ble oppdaget i tide.

Det er ikke krav om røykvarsler i fritidsbåter. Og i vårt søk har vi ikke funnet røykvarslere, som vi kjenner fra husholdningen, som er spesielt tilpasset båter og det maritime miljø. Men en vanlig røykvarsler som brukes i hjemmet, kunne kanskje ha varslet barna tidligere om at de var i ferd med å brenne inne.

Om du vurderer en røykvarsler til båten, bør du funksjonsteste den jevnlig, da røykvarslerne er mer utsatt i et maritimt miljø enn i hjemmet. Vi har dessverre ikke vært i stand til å finne røykvarslere som er spesielt utviklet til båter, men hører gjerne fra deg om du kjenner til et slikt produkt!

Ta gjerne kontakt med Trond i Pantaenius på telefon 22 83 41 11 eller på mail info@pantaenius.no.

For tilbud trykk her.