Mange plotterulykker

Forsikringsselskapet If opplever mange kollisjoner fordi båtfører stirrer på plotteren i stedet for å se rundt seg.

Publisert

Store bilde: Ilustrasjonsfoto Båtliv

- Fortsatt ser vi skader hvor båteiere har stolt blindt på kartplottere. Ikke slik å forstå at vi advarer mot kartplottere. Det er utmerket utstyr, men ikke alle båteiere vet å bruke utstyret riktig. Oppmerksomheten blir noen ganger i for stor grad konsentrert omkring utstyret i stedet for å følge med på farvannet og trafikken, sier informasjonssjef Jack Frostad i forsikringsselskapet If.

Diesel

Ellers er det de vanlige tipsene om å sjekke drivstoff-systemene - også påfyllingsrørene. Ofte oppstår det lekkasjer i forbindelse med påfylling. Enkelte tror dessuten at dieselmotorer er så mye mer brannsikre enn bensinmotorer. Man glemmer da hvilket trykk dieselmotorer arbeider under og at dieselen antenner raskt på ganske lave temperaturer, fortsetter han.

Les også: Mye motorstopp

Gass

Svært mange fritidsbåter i Norge har gamle gassanlegg. Det skjer heldigvis ikke ofte at vi har skader på grunn av gass, men det er likevel all grunn til å sjekke over alle koblinger og slangeklemmer, og ikke minst de fleksible slangene. En sjekk om utstyret er i orden er ganske fort gjort.

-    Ta en bøyetest på slangen, for å sjekke at den ikke er blitt gammel og sprø. Bytt gjerne de fleksible slangene med noen års mellomrom, oppfordrer Frostad.

Hvis man ikke har lekkasjetester installert, kan man foreta en enkel lekkasjetest ved å pensle konsentrert såpevann på slanger og rørforbindelser. Bobler betyr utett, råder Frostad.

Les også: Sjekk gassflasken

Hva vil du advare båtfolket mot?

- Det er alkohol, fart og mørkekjøring. Hver for seg er dette problematisk for båteierne, men i kombinasjon blir det livsfarlig, sier Frostad.

Powered by Labrador CMS