Bli abonnent Nyhetsbrev Annonser hos oss

Skroggjennomføringer

Mange mener at messing er farlig

Få emner diskuteres heftigere enn korrosjonsproblematikk på båter som går i saltvann. Og få ting er viktigere enn at det ikke brått blir et stort hull i båten fordi en skroggjennomføring svikter. Men hva er det beste materialet for disse livsviktige delene?

Publisert Sist oppdatert

Båter som selges i Europa må oppfylle CE-krav om at skroggjennomføringene tilfredsstiller ISO-standarden S0 9093-1. Men standarden er vag og setter ikke krav til materialbruk. Den sier bare at utstyret ikke skal kreve ettersyn før etter fem år og at det ikke skal vises tegn til svekkelse i styrke, tetthet og funksjon.

Den engelske takstmannen Paul Stevens er sjokkert over kvaliteten på skroggjennomføringer på båter han har undersøkt. Mange av disse er utstyrt med gjennomføringer i messing, et materiale han mener ikke har noe i saltvann å gjøre. Stevens sier dette utstyr som er produsert for ferskvannsystemer. Også det engelske båtbladet Yachting Monthly har satt i gang en kampanje for at CE-kravene skal skjerpes. Et utkast for en ny standard er nå under utarbeiding, melder bladet.

Den norske takstmannen Are Wiig støtter sin engelske kollega.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her