HISSIGPROPP: Svanen i Os omtales som havnesjefen. Flere båtgjester har fått seg en overraskelse av den hissige fuglen.

«Havnesjefen» risikerer å bli avlivet

Skjebnen til den beryktede «Havnesjefen» blir avgjort i dag.

Publisert Sist oppdatert

Havnesjefer kan være både forhatt og populær. Svanen i i Os kommune som har fått navnet «Havnesjefen» er ikke noe unntak. Og egentlig skulle han få herje fritt, for svaner er i utgangspunktet fredet i Norge. Men i forrige uke gikk den hissige svanen for langt, og tok tak i ei jente og dro henne under vann.

Til NRK sier fungerende ordfører i Os kommune at det først og fremst er avliving som står i fokus akkurat nå.

– Men vi tar imot alle råd, sier hun. Et av alternativene som nevnes er flytting.

Kommunalsjef Nils-Petter Borge i Os kommune sier at sik adferden har utviklet seg er grensen nådd for hva de mener er forsvarlig. Flere innbyggere har den siste tiden vært i kontakt med kommunen og meldt i fra om den aggressive «Havnesjefen». Dette til tross for at de har gjort sitt beste for ikke å provosere.

Jenta som ble angrepet av svanen skal ha fått merker på skulder, rygg og blåmerker bak øret.

– Det kunne endt riktig ille, om for eksempel angrepet hadde kommet i ansiktet, sier ordføreren, som har besøkt jenta.

I 2015 skrev Båtliv om «Havnesjefen». Sølvi Bukke som har engasjert seg for å redde knoppsvanene fortalte da at enkelte i småbåter har moret seg med å provosere og slå etter «Havnesjefen». Og allerede da var hissigproppen beryktet for å havne i trøbbel. Blant annet ble den blyforgiftet etter ha fått i seg bly fra søkker. Seinere måtte brannvesenet rykke ut da han fikk en fiskekrok i nebbet. Og allerede den gang var det leserinnlegg i lokalavisen, der det ble spurt om svanen ikke bør avlives, og om det må skje en dødsulykke før noe blir gjort.