KALDT: Klann fyrer bål for å holde varmen på Ramsvikholmen under treningstur i mars. Da var det under 10 minus.

Har trent på det primitive livet

Magne Klann skal seile fra Nordkapp til Lindesnes i en jolle, konseptet har blitt testet ut i høst og i vinter. 

Publisert Sist oppdatert
TREMING: Klann har seilt i hele vinter, her fra terningsdag i snøføyke i november.

– Jeg har lenge drømt om en seiltur langs norskekysten i en jolle, men det var først i høst at jeg testet ut konseptet for å sjekke om det lot seg gjennomføre, forklarer Klann. Distansen fra Nordkapp til Lindesnes er på over 1000 nautiske mil. Det skal han klare i løpet av en måned. Klann vil seile fra full vinter i nord til forhåpentlig sommer i syd. 

Testet konseptet

Siste helgen i september seilte han ut fra Son i retning Færder med den fire meter lange jolla. På Ildverket, nord for Hvasser bar han jolla på land og rigget den opp som et telt. 

– Det var gunstige forhold og jeg seilte hele distansen på samme halser. De 30 nautiske milene ble unnagjort på syv timer. Vinden var på 2-5 m/s. Jeg ble ganske sliten i hodet, men jeg fikk en bekreftelse på at avstanden lot seg gjennomføre. Etter en natt i sovepose, så ble det samme distanse hjem, forteller Magne Klann. 

Frykter kulde

Magne Klann vil reise lett, og oppakningen vil veie under 20 kilo, uten mat. Mye av dette er sikkerhetsutstyr og elektronikk. Han har et lite telt, en sovepose og et godt liggeunderlag.  

– I mars var jeg på ny overnattingstur, denne gangen i 10 minusgrader. Denne gangen for å se om utstyret gjør at jeg kan holde varmen, forklarer Klann.  Turen ble ikke lang, bare til Ramsvikholmen tvers over fjorden fra Son, men gjorde det mulig å teste ut det tekniske utstyret i kulda. 

– Det ble en seiltur på ca en time i moderat nordøst. Jeg fant en strand i le for vinden, men den var litt steinete. Denne båten tåler ikke slag i det hele tatt, men jeg fikk båret den i land uten problemer. Utover kvelden ble det kaldere. Etter knirkingen i snøen å dømme - under minus ti. I Son hadde det vært minus 15. Alt av utstyr er valgt etter vekt. Soveposen veier 700 gram, og skal ha en komfortgrense på 0 grader. Liggeunderlaget veier litt mer, og er anbefalt ned til minus 17, forteller Klann.

Klann forventer en kald start fra Nordkapp, men at varmen vil komme etter som at han seiler sydover i mai. 

Klann har hatt flere enkeltturer i jolla i vinter for å lære seg båten under ulike forhold. 

Triks fra forsvaret

– Eldste sønn Markus er Artillerijeger på Setermoen i indre Troms. Han anbefalte en flaske varmt vann mellom beina (blodårene ned til føttene ligger langt ute mot huden i lysken) når man går og legger seg. Det fungerte supert og var ett av flere «ninja-triks» han har kommet med, forteller Klann. Han startet onsdag 25. april ut fra Skarsvåg på Magerøya i Finnmark. Da var det null grader og vind fra øst. 

To netter i hytte

Klann fryktet mangel på komfort mest i Finnmark, men så langt har han opplevd luksus. Etter en lang dag i lite vind annkom han den ubebodde Hjelmøya like før midnatt. Der ble han mottatt av fire karer på hyttetur. 

- Geir Rochmann møtte meg på brygga på godt Nord-Norsk da jeg kom inn kl 23 i går. «Kor i hællvette e det du kommer fra?» «Vi så ut og trudde vi så syner» «Kom deg i land og bli med og få deg litt mat og en dram - æ kan fyre opp badstua hvis du vil?».

 Andre dag blåste det kulig, litt i meste laget for Klann som måtte krysse ett åpent strekke. 

– Jeg må ha litt margin for økning. Når det blåser liten kuling, er det ingen margin lenger. Kommer jeg meg forbi Havøysund i morgen, blir det litt bedre. Jeg tar en dag av gangen, og setter sikkerheten først. 

I dag er det meldt 5 m/s fra øst-nordøst, muligheter for sol, men minus en grad. 

 

 

LETT: Magne reiser så lett som mulig, men er avhengig av sikkerhetsutstyr, samt utstyr for å dokumentere turen.
HYTTE: Magne Klann har fått seng i en hytte på turens to første netter. Den komforten hadde han ikke sett lagt opp til.
TRENING: Magne Klann ute å trener i sin RS Aero ut fra hjemmehavnen i Son.