Vær

VIND I VENTE: Solgangsbrisen kommer som følge av at luften over land stiger når den varmes opp av sola.
LAVTRYKK Lavtrykk over Island sett fra satelitt. Her ser man tydlig at luften beveger seg i spiral inn mot lavtrykket.
HAV OG VIND: Vinden er stort sett ufarlig i seg selv, men den fører til bølger. Sterk vind gir naturlig nok store bølger. Endringer i vindretning, kan gi svært rotete sjø som bryter. Det samme kan kombinasjonen av vind og strøm.
VÆRKART: Lavtrykk og isobarer (blå kurver med lufttrykket påskrevet) er tegnet inn på værkart over Nordeuropa. Et kraftig lavtrykk med sentrum utenfor vestlandet er under utvikling. Varmfronten er rød med halvsirkler, og kaldfronten er blå med ...

Været på sjøen – hvordan henger det egentlig sammen?

Sol og fint, eller kuling og regn? Hva er det egentlig som skjer, og hvordan kan vi forstå litt mer av både været og værmeldingen?

Publisert Sist oppdatert

«Isobarer», «okklusjon», «correoliseffekten». Er det dagligdagse uttrykk for deg? Vi snakker masse om været i Norge, men hvor mye vet vi egentlig om sammenhengene og hvordan været kan tolkes og forstås? I denne artikkelen skal vi gå litt dypere ned i materien enn man gjerne gjør når man Været i Norge veksler mye, og setter premissene for mange aktiviteter. Det gjelder i særlig stor grad på sjøen. Vind og vær er kort og godt avgjørende for mange av de valgene og beslutningene som skal tas i båt - valg av havn for natten, eller seilrute for dagen er eksempler på beslutninger som bør baseres på et visst kjennskap til hva slags vær som er i vente. Hvordan en båttur oppleves helt generelt er også preget av vind og vær. Å kjenne værmeldingen er en naturlig del av godt sjømannskap slik vi så på i forrige nummer av Båtliv. Med litt kunnskap om været blir værmeldingen også lettere å tolke - særlig de gangene den viser seg å ikke være hundre prosent riktig.

De store linjene

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER