Vær

Været på sjøen – hvordan henger det egentlig sammen?

Sol og fint, eller kuling og regn? Hva er det egentlig som skjer, og hvordan kan vi forstå litt mer av både været og værmeldingen?

Publisert Sist oppdatert

«Isobarer», «okklusjon», «correoliseffekten». Er det dagligdagse uttrykk for deg? Vi snakker masse om været i Norge, men hvor mye vet vi egentlig om sammenhengene og hvordan været kan tolkes og forstås? I denne artikkelen skal vi gå litt dypere ned i materien enn man gjerne gjør når man Været i Norge veksler mye, og setter premissene for mange aktiviteter. Det gjelder i særlig stor grad på sjøen. Vind og vær er kort og godt avgjørende for mange av de valgene og beslutningene som skal tas i båt - valg av havn for natten, eller seilrute for dagen er eksempler på beslutninger som bør baseres på et visst kjennskap til hva slags vær som er i vente. Hvordan en båttur oppleves helt generelt er også preget av vind og vær. Å kjenne værmeldingen er en naturlig del av godt sjømannskap slik vi så på i forrige nummer av Båtliv. Med litt kunnskap om været blir værmeldingen også lettere å tolke - særlig de gangene den viser seg å ikke være hundre prosent riktig.

De store linjene

Jorda snurrer rundt seg selv - litt på skrå i forhold til sola. Deler av jordoverflaten varmes opp og kjøles ned avhengig av solas vinkel. Dermed oppstår det temperaturforskjeller fra sted til sted, og de endrer seg konstant – både gjennom døgnet (jordas rotasjonstid) og gjennom året (jordas rotasjonstid rundt sola). Det finnes også noen mer eller mindre konstante variasjoner: Det er alltid ganske kaldt i nærheten av polene, og varmt i nærheten av ekvator.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS