Minitesten: Bølgedrevet lensepumpe

Länsmann som alltid er på vakt

Fungerer fortøyningstau-pumpen Länsmann slik reklamen lover? Ja, det gjør den, men ikke i alle sammenhenger.

Publisert   Sist oppdatert

For et par år siden fikk vi tilsendt en Länsmann lensepumpe for test. Det viste seg raskt at den rolige, men regntunge havnen for familiens Askeladd ikke var egnet. Det var rett og slett for lite bølgebevegelser bak moloen. 

Pumpen ble derfor tatt med da en nabo inviterte til hyttetur i Ny-Hellesund. Han hadde nevnt at lettbåten var et lite problem. Båten er ikke selvlensende og det er litt risikabelt å la den ligge ute hele sommeren. Kunne dette være en aktuell testplattform? Og ville pumpen fungere? Med en pris på rundt 700 kroner er det lov til å kreve gode resultater.

 

Jobber som den skal

Etter nesten tre sesonger er det klart at svaret er et klokkeklart ja. Den aldrende Silver Viking-båten er stort sett alltid tørr, uansett skybrudd og naboen tar ikke lengre båten på land mellom hytteturene. 

Länsmann er også selvsugende og trenger ikke priming. Etter tørkeperioder starter pumpingen av seg selv straks det blir litt regn og vind.

Produsenten oppgir at Länsmann har en kapasitet på inntil 2500 liter vann i døgnet. Dette har vi ikke heldigvis ikke hatt behov for å teste, så det er ikke mulig å si om tallet stemmer.

 

Praktisk og lettvint

For at Länsmann skal fungere må fortøyningene tilpasses nøye. Dette krevde litt eksperimentering. Det er også viktig å passe på at inntaket holdes rent slik at det ikke tettes av sjøgress og skitt. Men dette har ennå ikke skjedd. Tvert imot er båteieren positivt overrasket over hvor pålitelig inntaket fungerer.

Ettersom pumpen er montert over vannlinjen er det heller ingen fare for at pumpemekanismen «snur», slik vi faktisk har opplevd med en flottørdrevet pumpe. Videre er det praktisk at pumpen er en del av den faste fortøyningen. Det er ikke behov for å ta inn og stue bort en klumpete flottørpumpe.  

På minussiden noteres det at stroppen for festet til øyet i baugen ble fort slitt. Den ble forsterket med en bit tynt tau. Ikke så veldig vakkert, men OK for en ren bruksbåt.

 

Minus: 

Krever litt sjø

Ikke egnet ved frost

I dyreste laget

Pluss

Ingen fare for «tilbakeslag»

Pålitelig

Robust

Båtlivs mening:

Länsmann anbefales. Bare husk at pumpen ikke vil virke i helt smule farvann.