Livet i naturhavner

Hver båttur er et eventyr blant kjente og ukjente naturperler. Derfor har jeg også en mengde steder langs kysten som jeg kaller favoritthavner, de fleste av dem naturhavner. Jeg ferdes mest langs Skagerrakkysten, og gjennom arbeidet med Havneboka er jeg blitt godt kjent med den.

Publisert Sist oppdatert

Vi kommer tilbake til et knippe favorittsteder, men først litt om livet i naturhavnene. Hvordan unngå problemer, og hvordan nyte det enkle livet. Jeg har vært ute i havgapet med båt midt på vinteren. Milde svaberg som barna hopper barbeint rundt på om sommeren, er innbydende på en annen måte. Det kjennes som villmark. Nesten som å være langt inne på fjellet. Det er goldt og øde, og vi er prisgitt naturkreftene. Egentlig er det sånn om sommeren også, men da ligger det jo mange andre båter der. Alt er mer tilbakelent. Naturen er likevel den samme, og det er noe ved denne naturen jeg ikke kan få nok av.

De fleste holmer og skjær ute i havgapet er slik at vi ikke ønsker nærkontakt med dem når vi er i båt. De er lunefulle farer, eller i beste fall ubrukelige. Så er det noen holmer eller øyer som gir oss akkurat det vi trenger for å fortøye våre båter. Kanskje en bukt eller et sund der bølgene ikke kommer til. Når vi er der om sommeren, er det kanskje ingen bølger. Men vi vet at vinden kan komme, og i så fall er vi godt fortøyd. Vinden kan ule, men vi mestrer naturens villskap. Vår lille båt ligger trygt. Ingen kan vinne over naturkreftene, men vi kan mestre dem.

Det er denne mestringsfølelsen som er noe av gleden i naturhavn. I forlengelsen av dette kommer mestringen av alt annet ved båtlivet. Smarte løsninger. God mat til tross for enkle forhold. Morgenbad og kaffe. Vi skal se litt nærmere på hva som gjør livet godt i naturhavn.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS