”Lars Monsen Expedition”

Båtliv fosser frem blant villvetter og gærne cowboyer fra Hobøl. I ett år har de planlagt ekspeditionen som går i Monsens ånd, og gutta er mektig stolte av gjeddeoppskrifta de fikk på mail fra ekspedisjonens høye beskytter.

Publisert

De fikk satt sine innleide kanoer på vannet litt før midnatt mandag kveld.

-Det ble lite soving for å si det sånn. Vi stumpet vel av sånn ved firetida i går morges, og det ble selvfølgelig ikke tid til å sette opp teltet, sier Gjermund Hansen fra Hobøl. Han og kompisene Terje Agard og Morten Bøhler Hansen, skal bruke en uke på turen fra Østre Viker og helt ut i Vänern mange mil lenger sør. Det blir tre dager til de skal sluse neste gang. Vi fulgte dem gjennom de tre slusene i Lennartsfors, før innsjøen Lelång åpenbarte seg i all sin velde. For alt virker mye større og lengre når man sitter i en kano eller kajakk. Gutta fra Hobøl er ikke alene om å padle Dalslands kanal. Kanoturistene er mange flere enn båtfolket. De springer nakne rundt på alle fjelknatter og knøs som finnes langs de mange innsjøene som danner dette intrikate kanalsystemet i den svenske villmarken.

Gjeddeoppskrift fra helten

De tre kompisene har lært alt fra å se på Lars Monsens mange TV serier fra villmarken. Så alvorlig hadde de tatt denne ekspedisjonen at de hadde fått laget egne ”dødsmerker” til å ha rundt halsen med inskripsjonen Lars Monsen Expedition. De hadde hyppig mailokontakt med helten under planleggingen, og når de spurte om oppskrift på gjedde kom svaret nærmest i telegramstil. ” FILLETER GJEDDA, SKJER BORT ALLE BEIN! Enklere kan det vel ikke sies, og med på turen er derfor gjeddefjæla, med nettopp dette rådet sirlig brent inn.

Kjenner Panamakanalen

Gjermund Hansen er den av gutta som er vant til båt. Når vi spør om tidligere erfaringer med for eksempel slusing, kan han briefe med å sluset Panamakanalen både til og fra Stillehavet. Den gang var båten nesten 30 meter bred, nå skulle han gjøre sine første norske sluser i en kajakk som ligger 20 centimeter over vannflaten og hvor bredden var smalerer enn bremmen på Cowboyhatten hans.

BÅTLIV fortsetter sin ferd mot Vänern langs kanalene i svenske Dalsland. Tirsdag gikk vi fra overnattingstedet Dyrsholmen i Stora Lee, inn i Foxen. Sluset oss ned til Le Lång fra Lennartsfors, og sluset oss opp i Vestre Silen via Gustavsfors.  

Hver dag holder vi dere oppdatert med små historier fra båtfolk vi møter på vår vannvei. Når dette legges ut på nett, sitter vi som gjester på brygga til Årjäng Båtklubb. Lavoen (boligen vår) har fått plass ved siden av klubbhuset. Forrige natt var vi helt  villmarken, i natt sover vi en smule mer urbant.

Powered by Labrador CMS