Lars Halvorsen

I år er det 75 år siden båtbyggeren Lars Halvorsen fra Arendal etablerte sitt eget trebåtverft i Sydney, Australia. Det var trange tider hjemme, og Lars hadde en stor familie å forsørge. Halvorsen Boats ble en av Australias og Asias største og mest anerkjente båtprodusenter.

Publisert

Lars Halvorsen ble født i 1887. Han var nummer ti i søskenflokken. Faren, Halvor Andersen, var bonde, men bygget små trebåter om vinteren. Lars gikk i farens fotspor og begynte allerede som guttunge å bygge båter. Da han var 18 år, følte han seg erfaren nok til å starte sitt eget. Hans første båt var en 16 fots sjekte, og snart klarte han å bygge en ny 16-foter hver uke. 

I 1906 seilte Lars til USA for å realisere sin drøm om å bli verdens beste båtbygger. Han fikk jobb ved et stort verft i New York der det allerede var over tusen ansatte. Her fikk han erfaring med alt fra små båter til store dampyachter på 200 fot. Senere jobbet han ved verft på Long Island og i Connecticut. Han sparte ikke på kreftene og arbeidet fra før soloppgang til langt på kveld hver dag. Det gikk på helsen løs, og Lars fikk malaria. Hans forlovede, Birgitte, kom over til USA for å gifte seg med ham, men da hun forsto hvor syk han var, fikk hun overtalt Lars til å reise hjem til Norge for å bli frisk. Lars ble raskt kvitt sykdommen, og i mars 1909 giftet de seg. Året etter kom deres første barn, Harald. Han skulle få fire brødre og to søstre de neste 12 årene. 

Lars reiste enda en gang til USA, der han tjente nok til å kunne forsørge sin voksende familie i Norge. Først under første verdenskrig ble det fart i båtbyggingen hjemme. Lars utvidet og ansatte flere folk. Men i 1916 brant huset og verftet hans. Familien klarte å bygge nytt, men etter krigen ble også økonomien vanskelig. Det var langt mellom nye ordre, og etter å ha levert en 207 tonns skonnert i 1919, var det ikke mer å gjøre. Lars satte i gang byggingen av en 350 tonns skonnert, «Nidelv», på spek. Det skulle vise seg vanskelig å selge det ferdige skipet. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS