PANAMA: Angrepet skjedde eter at båten var igjennom Panama-kanalen, og ankret opp i Bahia Nombre De Dios, et anbefalt ankringsbukt.
PANAMA: Angrepet skjedde eter at båten var igjennom Panama-kanalen, og ankret opp i Bahia Nombre De Dios, et anbefalt ankringsbukt.

Norske seilere angrepet i Panama

Seks unge seilere fikk snudd drøm til mareritt i Latin Amerika.

Publisert   Sist oppdatert
BUKT: Angrepet skjedde i Nombe Dios-bukta øst for byen Colon.
BUKT: Angrepet skjedde i Nombe Dios-bukta øst for byen Colon.

Natt til lørdag ble de seks om bord angrepet av åtte menn som kom i en båt med påhengsmotor. Angriperne var bevæpnet med skytevåpen og kniver og ikledd  finlandshetter. Piratene tok penger, mobiltelefoner og andre verdisaker. Angrepet skjedde i Nombe Dios-bukta øst for byen Colon, byen ved innseilingen til Panamakanalen på Atlanterhavs-siden. Nombe Dios-bukta er en anbefalt ankrigsbukt 40 nm øst for munningen av kanalen. 

Vennegjengen fra Østlandet seiler en eldre svenskbygget seilbåt på 32 fot. De har vært på farten siden slutten av sommeren 2018. Underveis har det vært rullering av mannskapet om bord.

Båten seilte ut fra Norge og har vært rundt Kapp Horn. Den har så seilt nordover langs Sør-Amerikas vestkyst.

Angriperne arrestert

De norske seilerne overlevde det brutale angrepet, og fikk meldt fra til politiet. Ofrene har fått medisinsk hjelp ved et lokalt helsesenter. Elmer Castillo, sjefen for politiet i Panama, melder også at piratene er arrestert, og at en etterforskning er i gangsatt.

SEILmagasinet er blitt kjent med at kriseteam fra Norge er på vei for å bistå. Også foreldrene til noen av mannskapet har reist til Panama. 

Planen var opprinnelig å seile til Cuba, USA, Grønland og så hjem.

Gina Lillemork Nilsen og Lars Fredrik Moe-Helgesen valgte snarveien forbi Afrikas Horn, og gikk uten lys og lanterner. Les: Trygt igjennom piratfarvann

Utsatt område

Panama er betegnet som et av de mest sikre områdene i Latin-Amerika. Landet kommer bedre ut på kriminalstatistikken enn mange av USAs storbyer, men ikke som Norge. I mai ble en seiler fra New Zealand drept i samme område, litt nærmere San Blas. Han ble drept da han forsvarte sin kone og sine to barn.

Den siste hendelsen har fått stor omtale i lokale medier, og det er stor frykt for at dette vil ramme turismen. 

Eyvind Krogh ble angrepet av pirater utenfor kysten av Brasil, men klarte å kjøre dem i senk. Hør hans historie: Kamp på liv og død

Slapp med skrekken

Guri Gunnes Oppegård og Oddvar Sand har seilt til New Zealand i en Lagoon 42 «Vega» med sine tre barn. Da de var på vei mot Panama i februar i år, oppdaget de en fiskebåt i rustet stål med kurs mot dem. De seilte sammen med en annen båt, som skrudde av alle lys, og slapp unna.

Da snudde piratene mot «Vega» som gjorde det samme, og dermed også kom seg unna. Hendelsen ble omtalt under et radiointervju med NRK 13. februar. Her kommer det frem at problemet er fattigdom, og at angrepenesom regel ikke er voldsomme, men at piratene tar med seg det som er av verdigjenstander.

Noonsite er en nettside hvor det er mulig å lese seg opp om faren for piratangrep. 

FARLIG: Det har skjedd flere angrep i farvannet rundt Panama.
FARLIG: Det har skjedd flere angrep i farvannet rundt Panama.