Kulturhistorisk havneidyll

I en beskyttet vik i Norströmmerna syd for Lysekil ligger Bassholmen. Øyas gjesthavn fortjener et besøk.

Publisert

FREDFYLT IDYLL:  Å komme til Bassholmen er som å reise tibake i tid. Fotos: Linn Krogh Hansen

Med sin fredede natur og museet med «allmogebåtar» er den lille, og for mange ukjente havneidyll unik i svensk sammenheng.

Båtsamlingen

Ved havnen ligger Föreningen Allmogebåtars museum med tradisjonsbåter fra svenskekysten, samt enklete norske tradisjonsbåter. Foreningen jobber for å bevare gamle nordiske båttyper, og også fisker- og båtbyggertradisjonene rundt disse.

En tur blant de utstilte trebåtene i innendørshallene «Bohuset»  og «Fiskeriet» er en opplevelse både for store og små besøkende!

Vandrerhjem

Til Bassholmen kommer du enten med egen båt eller du kan ta fergen fra fastlandet. Kommer du uten egen båt er Bassholmens vandrerhjem stedet for overnatting.

Det gamle ærverdige huset har 38 køyeplasser og tilgang tl selvbetjening på kjøkken. Om sommeren går hingster og sauer og beiter fritt rundt på det store grøntområdet som omkranser havneområdet museumet og vandrerhjemmet

Faste gjester

På brygga møter vi en vennegjeng fra Uddevalla som har ankommet med fire-fem forskjellige båter, - både av typen motor og seil. – Vi er faste gjester, og reiser utover hit nesten hver helg om sommeren. Det er kort vei hjemmefra og helt utrolig vakkert her ute, bedyrer to av damene, mens de tømmer posene for "kräftor"- kreps.  Gjengen har med seg  kreps og tilbehør av ymse sorter, og i løpet av få minutter er bordet på bryggekanten fullt av lekkerbisker.

Småbåthavnen ligger på nordsiden av Bassholmen og har åpnet fra 19. juni til 20. august. Kapasiteten i gjestehavnen er på ca 40 båter. På stedet finnes badsture, kiosk og mulighet til å leie kajakker og kanoer til en rimelig pris. De mange rolige sundene og vikene gjør kajakkpadling til en fin måte å utforske området på.

Vis større kart

Powered by Labrador CMS