Kongeåpning for ny kanal

Dagen i dag er historisk for båtfolket. Spangereidkanalen er offisiell åpnet. Tilstede under åpningen var kongelige fra seks ulike kongehus. 

Publisert

Med den nye Spangereidkanalen trenger ikke fritidsbåter lenger å runde værharde Lindesnes. Foruten kongelige møtte ikke minst båtfolk, hyttefolk, turister og fastboende i hopetall for å overvære åpningen av kanalen. Dronning Sonja foretok den offisielle åpningen av den 930 meter lange kanalen.

– Man regner med at nær 20 000 mennesker tok veien til Spangereid i Lindesnes for å få med seg åpningen av Spangereidkanalen. Det var bokstavelig talt kø av båter gjennom kanalen etter den offisielle åpningen, sier daglig leder Heidi Sørvig ved Turistkontoret for Region Mandal, og fortsetter:

– Gjennom hele helgen er det folkefest i Spangereid, og båter lå på venting

både på øst og vestsiden av kanalen i påvente av åpningen.

Kanalen avskjærer Norges sørligste fastland, Lidesnes halvøya i Lindesnes kommune og skal knytte Sørlandet og Vestlandet tettere sammen. Spangereidkanalen har vært ettertraktet de siste 400 årene. På 1600-tallet ble det gjort  forsøk på å grave, men man ga opp da man støtte på fjell. Under krigen mot England i 1810 skrev kapteinløytnant Bille på Spangereid et brev til kongen i København. Han ba kongen realisere planen om en kanal over Sprangeid for å gjøre skipsfarten tryggere mot engelske kaprere.

Spørsmålet flere nå stiller seg er om Lindesnes er Norges sydligste punkt. Mandal mener denne severdigheten nå tilfaller dem, mens ordfører Ivar Lindal i Lindesnes insisterer på at stedet fortsatt er Norges sørligste punkt, til tross for den nye kanalen. I Statens kartverk anses problemstillen så interessant at det sies den vil bli omtalt I Kartverkets årsberetning som et av årets mer kuriøse saker.

Alle bilder i denne artikkelen er tatt av Heidi Sørvig, Turistkontoret for Region Mandal.

Se også bildespesial fra byggingen av Spangereidkanalen.

Spangereidkanalen

Lengde: 930 meter

Bredde: Mellom 12 og 20 meter

Dybde: 2 meter

Maks seilingshøyde: 4,5 meter

Pris: 35 millioner kroner

Internett: www.spangereidkanalen

Powered by Labrador CMS