Kongens båt til trebåtfestivalen

Under trebåtfestivalen i Risør vil man kunne se «Stjernen».

Publisert

I 1945 skaffet Kong Haakon seg den 55 fot store motorbåten «Estrella», opprinnelig bygget for grosserer Nicolay Eger i 1935, som tyskerne også hadde beslaglagt og blitt disponert av den tyskerikskommissær Josef Terboven under krigen. «Estrella» ble døpt om til «Stjernen», og brukes den dag i dag av kongefamilien.

 

– De fleste av oss har sett bilder av både Kong Olav og Kong Harald i den nydelige hvitmalte trebåten, som Richard G. Furuholmen konstruerte i l934 og som Anker & Jensen i Asker bygget for en Oslo-familie.Hun var 55 fot lang, 3,66 meter bred,072 dyp og veide ti tonn, forteller festivalleder Odd Sverre Aasbø i en pressemelding.

 

Etter krigen overtok Kong Haakon den 55 fots lange krysseren. Selv om han et par år senere endelig fikk sitt Kongeskip, var det ikke dermed sagt at «Stjernen» ble arbeidsledig. Kongefamilien har brukt den fra tidlig vår og hele sesongen hvert eneste år. Hun går ifølge pressemeldingen cirka 3000 nautiske mil hver sommer og er alltid med som følgebåt når Kong Olav er ute og seiler.

 

– «Stjernen« er en nydelig båt, men ingen luksusyacht. Med en ganske spartansk innredning og kun kart og kompass som navigasjonshjelpemidler, har hun bevart sin opprinnelige identitet. Et mannskap på fire holder henne "ship shape" til en hver tid. Her er det ikke snakk om dongeri og T-shirts. Kongen krever stil på sjøen som han gjør det på land. Han pleier å sitte på en av benkene helt akter og har gjerne med seg niste når han er ombord i sin kjære motorbåt, sier Odd Sverre Aasbø i pressemeldingen.

 

Under festivalen vil Kongens egen båt bli å se innerst inne i indre havn.

Powered by Labrador CMS