Bli abonnent Nyhetsbrev Annonser hos oss

Kongen fortsetter som høy beskytter

Hans Majestet Kong Harald fortsetter som beskytter av Redningsselskapet. Dermed fortsetter han en 120 år lang tradisjon, skriver Redningsselskapet på sine nettsider.

Publisert

— Da vi slet med intern uro i 2006, var han så engasjert at han vurderte å la være å fornye beskytterskapet. For Redningsselskapet er beskytterskapet av stor betydning. Sammen med generalsekretæren har han de siste årene vært årlig på audiens på Slottet for å orientere om tingens tilstand i Redningsselskapet, sier president i Redningsselskapet Lars Hellandsjø.

Allerede da Redningsselskapet (eller Norsk Selskab til Skibbrudnes Rednings som det het den gangen) ble stiftet i 1891, var Kongehuset sterkt engasjert. Den norsk-svenske kongen Oscar II donerte personlig 1000 kroner til opprettelsen av organisasjonen og kan derfor regnes som en av Redningsselskapets grunnleggere.

Siden har både Oscar II, Haakon VII og Olav V vært Redningsselskapets høye beskyttere i en ubrutt rekke.

Skøyta som bærer Kongens navn, RS “Harald V” har stasjon på Rørvik i Nord-Trøndelag. Den har siden dåpen i 2003 reddet livet til 29 mennesker, verget 32 fartøyer fra forlis og assistert 2739 fartøy.