Kongefølget i sjalupper gjennom Blindleia

I forbindelse med Dronning Sonjas 70-årsfeiring, skal det kongelige følge gjennom hele Blindleia i fem sjalupper. Politiet stenger leia flere steder når følget passerer.

Publisert

Det blir hektiske dager for politiet i Agder når Dronningen med følge skal ta seg gjennom hele Blindleia kommende fredag. Før det står bybesøk i Stavanger og åpning av den gamle vikingkanalen i Sprangereid på programmet for Dronningen. Det store kongelige følget overnatter i Ny-Hellesund natt til fredag. Derfra går turen videre via Gamle-Hellesund og inn i Blindleia. Koordinator for besøket, Ove Austenaa ved Agder politidistrikt sier folk gjerne må komme å se på de fem vakre sjaluppene som skal ta det kongelige følget gjennom leia, men forholde seg til de pålegg politiet gir. Austenaa oppfordrer andre båter om å holde lav fart.

-Store hekkbølger kan fort bli det største problemet for det kongelige følget, sier Austenaa, som vil ha med seg til sammen ni uniformerte politibåter denne dagen. Han sier videre at det blir regulert trafikk i Blikksund, Krossen og ved Justybrua.

-Der vil vi stoppe trafikken i 10 til 15 minutter for at følget kan passere uforstyrret, sier Austenaa.

Parade for de kongelige

Åpning av Sprangereidkanalen torsdag 5. Juli blir et høydepunkt på turen, og representanter fra de fleste kongehusene i Europa være til stede. Når dronning Sonja åpner kanalen vil hun stå på den nye Dronningbrygga, som er oppkalt etter henne. De kongelige sjaluppene vil legge til ved Dronningbrygga som er 60 meter lang, og her blir det musikk og annen underholdning for gjestene. En parade med gamle sørlandsbåter vil passere gjennom kanalen mens det kongelige følget står på brygga. De to kongeskipene Norge og Dannebrog vil ligge for anker ved Njervesanden i Spangereid, og det er første gang tettstedet, som har røtter tilbake til vikingtiden, har så mange kongelige på besøk på en gang. Fra før finnes det en Kongsbrygge fra vikingtiden i området.

Lunsj på Lindesnes fyr

Kongeparet og deres følge skal etter åpningen av kanalen spise lunsj på restauranten ved Lindesnes fyr. Lunsjen er en gave til dronningen fra Lindesnes kommune og Vest-Agder fylkeskommune. De kongelige gjestene fra Europas kongehus vil bli vist rundt på området av de to fyrmestrene som betjener fyret, og klokken 15.30 om ettermiddagen seiler det kongelige følget videre østover mot Arendal. Fra Lindesnes går turen forbi en rekke perler som Ny-Hellesund og Blindleia. Denne delen av turen regnes som privat. Fredag 6. juli går følget i land i Arendal. Også der blir det et bredt og fyldig program, hvor man blant annet skal gå gjennom Lyngør med kongeskipene.

 

Powered by Labrador CMS