– Kompetansebevis for båtførere en dårlig løsning

Knut Huseklepp som betjener politibåten i Tønsberg er sterkt uenig med forslaget til kompetansebevis. – Skal det ha noe effekt trenger politiet muligheten til å frata retten til å kjøre båt, sier han.

Publisert

Politiførstebetjenten har kjørt politibåten i mange år, og har sett mye rart på sjøen. Med årene har han også sett store forandringer, og innrømmer han at han har forandret meninger, etter hvert som båtene er blitt både raskere og flere.

– Personlig er jeg veldig uenig med forslaget til kompetansebevis. Politiet får ikke muligheten til å inndra et sertifikat som gir rett til å kjøre båt. For at det skal ha noe effekt må vi ha mulighet til å frata  rettigheten til å kjøre båt. Derfor holder det ikke med et kompetansebevis. Det må være et sertifikat, slik det er for bil. Mister du den, mister du også retten til å kjøre båt, sier Huseklepp til Båtliv.

Promille

I går var det mye båttrafikk i Tønsbergområdet, på grunn av Slottsfjellfestivalen og en etterlengtet nesten skyfri himmel. Huseklepp og hans kollega hadde forberedt seg på en lang natt, gjerne til morgenkvisten.

– Det er da folk som bor langt fra Tønsberg skal hjem til for eksempel Tjøme etter en natt på byen, og det er jo dyrt med taxi, sier Huseklepp. Og de som er på byen følger med. En natt var det båter som tydelig ikke hadde planer om å overnatte, men politibåten var observert. Først da Huseklepp kjørte båten inn, der den pleier å stå om natten, kjørte de ut, og ble innhentet.

– Kan dere ta en tur til Husøysundet, det er mye råkjøring der, sier en båtfører som henvender seg til politibåten.

– Ja, vi har det på lista over steder vi skal besøke, sier Huseklepp. Politiet har blant annet fått flere henvendelser om RIBer som raser gjennom sundet som har fem knops grense, men de har ikke klart å ta dem ennå.

– Men vi skal nok ta dem, vi legger oss på lur, sier Huseklepp. Men så var det dette med sanksjonsmuligheter...

Pengemaskin

– I dag har vi bare muligheter for å gi bøter, eventuelt å anmelde forholdet, sier Huseklepp. Han synes det er beklagelig at det ikke er tatt den slags hensyn i forslaget til kompetansebevis.

Han frykter at forslaget som nå ligger til høring hos sjøfartsdirektoratet vil være lite effektivt, men en pengemaskin for de som får ansvar for opplæring.

– Kompetansebeviset kan bli stor butikk, og det er klart mange vil gni seg i hendene og være med og pumpe ut kompetansebevis som gir lettjente penger, sier Huseklepp.

Hva mener du, kompetansebevis eller sertifikat? Gi din stemme i avstemningen på høyre side.

Powered by Labrador CMS