"Klar for sjøen" for tiende gang

Siden "Klar for sjøen"- samarbeidet startet for ti år siden har stadig flere av tatt avstand fra båtliv og alkohol.

Publisert

HOVEDBILDE: Politibåtene er blant samrabeidspartnere i "Klar for sjøen". Arkivbilde Båtliv.

– Det hjelper ikke om båten er ferdig grunna om du du selv er pussa. Skal du være klar for sjøen, så må du være klar i hodet, sier Kari Randen i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL som er sekretariat for kampanjen.

Det skal mer til enn å sette båten på vannet for å være klar for sjøen, i følge "Klar for sjøen"-kampanjen.

"Klar for sjøen" er et felles krafttak for sjøsikkerhet som alle med oppgaver og interesser for fritidsbåtlivets sikkerhet er med på. Å være klar for sjøen handler om ikke å drikke alkohol før man kaster loss eller mens man er på vannet. Mye takket være den massive frivillige innsatsen fra disse blir kampanjens budskap om edru båtføring lagt merke til av over tre millioner mennesker hver sommer.

For mange ulykker

Kongelig Norsk Seilforening(KNS) er en av kampanjepartnerne i "Klar for sjøen"-samarbeidet og har vært med siden starten i 2004. Generalsekretær i KNS Jan-Erik Næss viser til at rundt 30 dødsfall kan knyttes til bruk av fritidsbåt i Norge, og at hver tredje ulykke knyttes til promille.

Næss anslår at mange ulykker kunne vært unngått om folk hadde ventet med festen til oppankringen er unnagjort:

- Promille og skipperaktivitet hører rett og slett ikke sammen. Det er altfor mange som omkommer eller blir skadet på sjøen, derfor oppfordrer vi folk til å vente med ankerdrammen til man er fortøyd og fornøyd.

10 år med bedre holdninger

Siden "Klar for sjøen"-samarbeidet startet for ti år siden har det skjedd mye med folks holdninger. Folks holdninger blir stadig bedre. I 2005 svarte 85 prosent at man bør la være å drikke alkohol når man skal føre fritidsbåt. I 2009 gikk tallet opp til 87 prosent. I 2013 svarte hele 90 prosent at alkohol og båtføring ikke bør kombineres.

– Dette viser at holdningsarbeid fungerer, sier en glad Kari Randen i AV-OG-TIL. Hun understreker likevel at vi har en lang vei å gå: - Så lenge folk blir skadet til sjøs som følge av at noen drikker for mye så har vi en jobb å gjøre. Derfor vil vi også i år være til stede der båtfolk ferdes. Det betyr at vi sammen med våre samarbeidspartnere i sommer vil kunne treffes langs hele norskekysten med informasjon om godt sjømannskap.

Faktaboks:

Kampanjestart Klar for sjøen: 1.juni

Bak Klar for sjøen står: Kongelig Norsk Båtforbund, Kongelig Norsk Seilforening, Norges Seilforbund, Sjøfartsdirektoratets Vis sjøvett, politiet, Kystvakten, Kystverket, AV-OG-TIL, Røde Kors, Redningsselskapet, Oslofjorden båteierunion og NORBOAT.

Alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL er sekretariat og leder kampanjesamarbeidet.

Powered by Labrador CMS