Kjapt & lekkert fra Simrad

Simrads nye plotter-serie kan med bruker-grensesnittet minne mye om iPad, men løsningen for oss som skal være på sjøen, er så mye, mye bedre.

Publisert

På noen sekunder har vi tilpasset skjermen akkurat slik vi vil ha den, med noen fingerbevegelser. Foran oss har vi Simrads NSS9 evo2, med en trykksensitiv skjerm på ni tommer. Vi har kartpresentasjon fra Navionics på venstre halvdel av skjermen. Vel å merke kan man også velge kart fra C-map, ved å sette inn en annen kartbrikke. På øvre del av høyre side ser vi en presentasjon av havbunnen med såkalt Structure Scan. Det vil si at du ser havbunnen nærmest avfotografert, men live. Om vi ville, kunne vi tellet steinene til moloen vi har på styrbord side. Og hvis vi hadde hatt et vrak under oss, kunne vi sett detaljene. Vi skal se mer på dette lenger ned i artikkelen. Nederst på høyre side på skjermen har vi et mer klassisk ekkolodd, for man kan nemlig ikke se fisken med Structure Scan. Til gjengjeld får vi her en førsteklasses presentasjon av livet under ripa. Fisker i forskjellig størrelse vises mens vi er på tur ut fra en havn på Mallorca. Og her kommer noe spennende og nytt med den nye plotterserien fra Simrad. La oss si at vi registrerte at vi hadde fisk under oss, men i håp om noe større og mer fortsatte vi utover. Etter litt mer leting begynner vi å angre på at vi ikke slengte ut snøret der vi så fisk første gang. Normalt måtte vi begynt å lete oss frem til stedet der vi trodde fisken ble registrert. Og er vi heldige, er det fisk under oss denne gangen også. Med det nye systemet til Simrad kan vi med noen fingerbevegelser se på historikken fra ekkoloddet. Vi sveiper rett og slett fingeren over skjermen helt til vi kommer til fiskene. For å komme tilbake til nøyaktig denne posisjonen gjør vi et trykk på fiskene og trykker på mark. Voila! Og vi har fått veipunkt med nøyaktig stedsangivelse til vår nye fiskeplass. Du kan også gjøre opptak av turen på plotteren, ta med råfilen hjem og studere for eksempel ekkoloddet mer detaljert i ro og mak på datamaskinen hjemme. Ettersom det er en råfil, kan man også for eksempel gjøre nye utsnitt, ved for eksempel å zoome seg inn for å studere detaljene bedre. Også her kan man da lagre nøyaktig posisjon og legge det opp som veipunkt til neste tur.

Lettfattelig

Vi tester den ni tommers kartplotteren i en Capelli Tempest 900. Er man vant med å bruke iPad, er det lett å sette seg inn i brukergrensesnittet til plotteren. Man har en hjemskjerm, til og med en type hjemknapp, der man velger hva man vil gjøre. Skjermen har såkalt multitouch; det vil si at du også kan zoome inn og ut på skjermen med to fingre. Vil vi ha menyen, kan vi dra fingeren fra øverst på skjermen og litt ned. Skjermoppsettet settes enkelt opp, som vi har vært inne på. Vel å merke kan man her velge fire visninger på den ni tommer store skjermen. På plotteren med sju tommer kan man velge to visninger, der skjermen deles i midten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her