Julestemning i båten?

Mange tar gjerne en tur om bord i båten i julen, enten den står på land eller ligger i sjøen. Ja, enkelte tilbringer jo også juleferien på tur med båten. Da er det hyggelig med litt varmende lys under dekk.

Publisert

En ny parafinlampe skaper god julestemning i båten. Gi båten en ny messinglampe og ta presangen med på et besøk om bord i julen!

Ikke noe er så trivelig som skinnet fra en brennende parafinlampe i båten, enten det er fra en lampe på skottet, eller fra en som henger ned fra hyttetaket. Det er mye å velge mellom i alle båtutstyrsbutikkene. Her er noen forslag til julepresang til båten:

Når båten ligger i ro, gir en fast parafinlampe på skottet med messingplate bak og på sidene et fint lys i salongen. Det samme gjør en stor taklampe over salongbordet. Du kan velge og vrake i ulike modeller, størrelser og prisklasser. Billigst er den såkalte «stormlykten». Den er riktignok sjelden god nok til virkelig ruskevær ute, men egner seg likevel godt som ankerlys og hyggelys en mørk kveld ute i cockpiten. Du får den både lakkert i ulike farger og ubehandlet i billig blikk. Den varer ikke evig om bord, men koster bare tiendedelen av en god messinglampe.

For alle parafinlampene som skal brukes under dekk, bør du spandere et røykdeksel som kan skrus fast over toppen av glasset. Da unngår du sot og brannskader på skottet eller i hyttetaket. Du kan også få en løs topp til å feste øverst på glasset som vil ha samme effekt. Det er særlig velegnet om du har en lampe som er kardangopphengt. En slik trenger du om du skal seile med lampen tent. Den løse toppen koster ikke mange kronene.

Har du allerede alt du trenger av parafinlamper i båten, kan det kanskje være en idé å kjøpe en lampe som gir kraftig arbeidslys. Da kan du velge blant ulike, moderne LED-lamper og forskjellige gasslykter. Men det blir jo ikke mye julestemning om bord av dem!

Powered by Labrador CMS