Jørn Finsrud

– Det er lukten. Det er lukten av sjø, treverk, fisk, tang og tare. Som oppvokst i innlandet er det først og fremst lukten jeg forbinder med båt- og sjøliv.

Publisert Sist oppdatert

Ordene tilhører redaksjonssjef i Båtliv, Jørn Finsrud. Egentlig synes han det er litt naturstridig at han, som er oppvokst på Gran på Hadeland, nå til de grader er blitt en sjøens mann og i en posisjon der han skal formidle og veilede Norges båtglade befolkning om sjølivets gleder og utfordringer.

Riktignok er han vokst opp med kanoer og robåter fra barnsben av, men båtliv i ferskvann – på Randsfjorden eller Bjonroa – det er ikke det samme som i saltvann. Innsjøene har ikke den samme lukten. For det var lukten og rikdommen av liv i havet som åpenbarte seg for ham den første gangen han var med onkelen og tanten sin på snekketur ute på ordentlig vann; på havet.

– Der fikk jeg se sjøstjerner og krabber for første gang. Jeg fikk føle og kjenne på saltvannet og glemmer det aldri. Jeg er oppvokst i en familie der vi er vant til å utnytte naturen, og jeg har besteforeldre som har hatt et enkelt liv i forhold til jakt, dyrking og høsting. Det var den samme nærheten til ressursene og livet under ripa som fascinerte meg. Jeg husker første gang jeg kom over en bok om mat i sjøen. Den kjøpte jeg med en gang. Nå er jeg veldig glad i å fiske og plukke blåskjell, forteller han.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS