Jager konkurrenter fra Vallø båthavn

Båteierne i Vallø båthavn utenfor Tønsberg bør tenke seg godt om før de hyrer inn hjelp. Vallø Marina har nemlig full rett til å jage utenforstående håndverkere, og det med kommunens godkjenning.

Publisert

I slutten av mai ble det gjort et video-opptak der innehaver Frank Berentsen i Vallø Marina jager to håndverkere fra området. Episoden skapte store overkrifter og mange meninger i lokalpressen.

– Store tap

Berentsen mener at han bare i april tapte 400.000 kroner på at folk leide inn utenforstående til å polere båtene sine.  Vallø Marina har nemlig en 20-årig festeavtale med Tønsberg kommune som eier båthavnen, og avtalen gir innehaveren enerett til å yte service. Men tolkningen av avtalen er forskjellig, og allerede førstkommende tirsdag skal båtforeningen i Vallø ta opp saken styremøte.

Kommunen eier båthavna, men driften av havna er satt bort til Vallø båtforening.

– Og opplaget og det som står på land er satt bort til meg, sier Frank Berentsen.

I avtalen der driften står det:

«Det er en forutsetning at kommunen ikke selv eller gir andre tillatelse til å drive virksomhet som konkurrerer med festeren Vallø Marina i båthavnen eller på tilstøtende områder».

Båtforening ønsker nå en oppklaring rundt tolkningen.

– Vi ønsker ikke å uttale oss om saken før etter styremøtet som er førstkommende tirsdag. Vi har bedt om en juridisk vurdering som vi skal ha klart til styremøtet, sier leder Kai Kvalnes i båtforeningen.

– Skulle det vise seg at Vallø Marina har rett, så har vi ikke noe problem med å forholde oss til det. Men da vil vi også kreve at Vallø Marina opplyser slik at kundee kjenner til reglene. I dag finner man ikke noe om det, og man føler seg ille til mote når man blir jaget bort. Det har vært noen få enkeltepisoder gjennom årene, men med den siste episoden har det kommet veldig opp for dagen, og vi må få en avklaring. Det er derfor viktig å få belyst innholdet i kontrakten, sier Kvalnes.

– Takler stor etterspørsel

Båtliv møter Frank Berentsen i Vallø mens han setter ut båter etter opplag. Vallø Marina har 11 ansatte og er i disse dager på det travleste.

– Kommunen har lagt føringen for at vi skal kunne leve av tjenesten vi tilbyr her i Vallø, sier Berentsen.

– Vallø har 1200 båtplasser, har dere kapasitet til å rekke over alle båtene?

– Det er her det er en misforståelse, de aller fleste med båt her pusser opp båten selv. Men er det noen som trenger mer hjelp, så står vi gjerne til tjeneste.  Og vi har jo konkurransedyktige priser så det holder vi. Og skulle vi ikke rekke over alt, så kan vi leie inn folk også, sier Berentsen.

Beskylder båtforeningen for provokasjon

Berentsen mener episoden som ble filmet er provosert fram av den lokale båtforeningen.

– De er ute etter løftingen. Da jeg tok vekk kranen som sto i veien ønsket de å sette kranen på den andre siden av havna for å sette ut båter selv, og de mente at det var deres kran. Men den hadde jeg kjøpt av Esso. De har ikke noe med det å gjøre i det hele tatt. Båtforeningen er ute etter all makt og få styrt selv her nede, sier Berentsen.

– I ettertid har jeg fått vite at prisen som ble tatt fra episoden som ble filmen var den samme som jeg ville tatt, sier Berentsen, som stiller seg uforstående til at man da skal hente inn noen utenfra.

– At episoden er framprovosert fra båtforeningen kan jeg tilbakevise, sier Kvalnes.

– Men hva når båtene ligger på bryggeplassen, er disse også Vallø Marinas rettighet, Frank Berentsen?

– Det vet jeg ikke om de gjør, og det har jeg ikke tenkt på en gang. I kontrakten står det at det gjelder tilstøtende område, og det er jo en veldig god kontrakt vil jeg si, sier Berentsen.

Sender regning?

– Vi har jo en liten greie økonomisk med båtforeningen. De sier til de næringsdrivende som ringer til dem at det er ok når de spør om å få komme hit og jobbe. Og der er dem på jordet, kan man jo si. De ringer jo ikke til meg, sier Berentsen.

– Vi holder oss helt rolig foreløpig, og får se hva som skjer. Så får vi se om de får en regning på alt det jeg har tapt.

Vallø Motor som holder til på samme område har akkurat samme kontrakten, ok kan dermed nekte andre næringsdrivende som tilbyr samme tjeneste å reparere på båthavna. 

– I tillegg har vi Vestfold elektrodiesel her, og det vi ikke driver med er fritt fram for alle til å leie inn hjelp. Det er ikke noe problem det, det er bare å komme å gjøre jobben. Elektronikk driver vi ikke med, så der blander vi oss ikke inn, sier Berentsen. Vallø Marina driver opplag og reparasjon av glassfiber.

– Skal man for eksempel polere eller stoffe må det gå via oss. Bruk også gjerne venner som ikke tar betalt eller driver næring, sier Berentsen.

Hva mener du om denne denne praksisen? Si hva du mener i kommentarfeltet nedenfor:

Powered by Labrador CMS