Vindkast på 82 m/sek i Karibia akkurat nå

Den verste orkanen på 30 år vil gi store materielle skader. Det kan gå hardt ut over charterflåten.

Publisert Sist oppdatert
ØDELEGGENDE: Orkanen er på vei vestover. Kommer den over Cuba kan den svekkes, men holder den seg over havet kan den styrkes.

Orkanen Irma gir en vindstyrke på 78 m/sek med 82 m/sek i kastene. I natt traff uværet Antigua og Barbuda. Barbuda er en flat øy hvor det er få steder å søke dekning.

Trykket i orkanens sentrum er så lavt som 929 mb. Senteret beveger seg vestover med en fart på 20 km/t og treffer British Virgin Island i dag.

– Vi har forberedt oss så godt vi kan, forteller Jesper Rönngard, sjef for Navigare Yachting som har base på Tortola, BVI.

Rönngard forteller at uværet er ventet å slå til for fullt kl 1400 i dag. Uværet vil nå Cuba på lørdag og Florida på søndag.

Hurricane holes

Det er orkansesong i Karbia på denne tiden, og da er det vanlig å legge båtene i havner som gir beskyttelse mot uværet, såkalte «hurricane holes». Sesongen starter i juni og slutter i november. Det er sjelden at uværssenteret treffer øyene, og det gjør de bare hvert 11. år.

Gode bukter er ofte omkranset av solide trær, eller mangroveskog. Det er det ikke veldig mange av. Paraquita Bay skal være stedet å ha båten på BVI akkurat nå.

– Vi har noen båter på land og andre på sjøen. Vi har jobbet i flere dager for å forbrede oss mot været. Vi har lagt på ekstra fornøyninger, brukt bildekk og lagt ut flere ankere, forteller Rönngard.

Han sier de har gjort alt som er mulig.

Har ikke sett det verre

– Gutta som jobber med å forbrede båtene mot orkanen, har ikke opplevd noe verre, og de har jobbet her i 30 år, forteller Rönngard.

– Nå er det om å gjøre å få mennesker i sikkerhet, og så blir det slik det blir med båtene.

Rönngard er trygg på at forsikringen vil dekke det meste.

 

 

 

 

YR: Hvem så at yr melder for lite vind. Her melder de 43 m/s for Tortola.
ORKAN: Irma bringer den kraftigste vinden målt i Atlanterhavet.