KLAR FOR MANGE NYE ÅR: Lakket bord.
DEMONTERING: Bordet ble demontert etter en første runde med pussing. Vi passet på å ta vare på alle skruer og beslag. De har holdt seg pene i 25 år og er åpenbart av høy kvalitet.
MISFARGING: På baksiden var det færre misfargete felt, men en del hakk og sår fra mange års montering og demontering av bordet. Denne siden er imidlertid aldri synlig og fikk ikke helt den samme omsorgen som topp og sider. Bildet er tatt før ...
LAKKFJERNING: En god skrape ble først brukt for å fjerne gammel lakk fra bordplaten. Mye tyder på at bordet har vært omlakkert tidligere ettersom et tynt topplag relativt lett lot seg fjerne mens grunnskjiktet satt godt. Malingsfjerner etter ...
PUSSING: Ettersom dette er et bord fra en anerkjent båtbygger satset vi på at finérlaget var relativt tykt og pusset toppsiden første med eksentersliper og 80/120-papir. Platene ble deretter håndpusset med sandpapir med 120-korning.
VASK: Når platene begynte å se bra ut ble treverket vasket med trerens i 1/20-blanding. Etter tørking var det lett å se hvor det måtte pusses bedre for å få bort de siste lakkrestene og gjenstående misfarging.
TØRK: Etter litt mer skraping, pussing og en ny vask var lakken borte. Stort sett var også misfargingen forsvunnet, men noen lysere felt og mørkere skygger sto igjen. Vi lot platene tørke og pusset videre med 240-papir for hånd.
RUBBING: Dette hjalp ikke stort og fineren bør ikke utsettes for alt for mye puss. Overflaten ble derfor rubbet lett med 120-papir for grunning for å «åpne porene».
STØVSUGING: Før grunning ble platene støvsuget for å få ut alt slipestøv.
RENGJØRING: Til slutt ble platene rengjort en siste gang, nå med rødsprit.
GRUNNING: Grunningen var flere strøk vått-i-vått med D1-olje. Dette tonet treverket litt, men sideklaffene var likevel merkbart lysere enn selve platen. Man kunne beiset treverket, men da ville bordet bli mye mørkere. Vi ville heller ha et lysere ...
TOPPPOLJE: Første strøk av den lakklignende D2-toppoljen ble lagt på. Ifølge Owatrol skal det ikke pusses mellom strøkene.
RESULTATET: Etter ytterligere fem strøk toppolje og en ukes tørking var vi fornøyd. Bordet er ikke perfekt, men dette er en eldre bruksbåt og ikke en utstillingsgjenstand.

Kjapp redningsaksjon for værbitt bord

En nesten 25 år gammel båt med store mengder treverk kan kreve veldig mye vedlikehold. Heldigvis er det kun et lakkert bord som så langt har vist båtens faktiske alder.

Publisert Sist oppdatert

Bordet er fastmontert ute og må tåle mye. Og selv om edle trematerialer er motstandsdyktige gir lakken tapt til slutt. Da trenger fukten inn og det haster med renovering om ikke finéren skal bli varig skadet.

På vårt bord var finéren og de massive teakkantene stort sett i grei stand, men lakken var stygg og slitt. I løpet av vinteren hadde dessuten trekket over bordet blåst i stykker og mer fukt hadde trengt inn i løpet av opplaget. Dette ble først oppdaget utpå våren. Resultatet var nye hvite merker, spor av svertesopp og misfargete felter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER