Volvo Penta

Lover enklere og rimeligere båtliv

Volvo Penta lanserer i dag en ny generasjon motorer og drev, som skal gjøre båtlivet enklere. Se video.

Publisert Sist oppdatert

Gøteborg, Sverige

De grønne Volvo Penta-motorene har preget båtlivet vårt i mange tiår, og nå lanseres en ny generasjon D4 og D6 dieselmotorer med bedre ytelse og mindre behov for service og vedlikehold. Se Båtlivs videodemonstrasjon i denne artikkelen.

Volvo Penta har denne uken samlet presse fra hele verden på testsenteret på Krossholmen ved Gøteborg og vi har fått høre om selskapet visjoner om et enklere og mer bærekraftig båtliv.

Les også: Volvo Penta utvikler elmotor-løsninger

Vi fikk også prøvekjøre testbåtene med de nye motorene, det nye DPI-drevet og joystick-styringen med de ulike framdriftsløsningene som aksling, drev og IPS. De nye systemene skal gjøre det enklere å manøvrere båten, enklere å vedlikeholde motorene og enklere å følge med gjennom Easy Connect, der båtens status og funksjoner vises på en app på smarttelefonen.

Les også: Slik vil Volvo Penta få fart i båtlivet (for abonnenter)

Kraftige og pålitelige

Hovedbudskapet fra Volvo Penta er at de nye motorene blir kraftigere og mer pålitelige enn forgjengerne. De anslår selv 30 prosent færre uforutsette tekniske problemer, ti prosent økt ytelse, syv prosent lavere forbruk. Oljeforbruket minker og serviceintervallet utvides til to år. Motorene får kraftigere ladesystem som også fungerer på litiumbatterier.

På pressekonferansen opplyste Volvo Penta-ledelsen at 50 personer har jobbet i tre år på full tid med å utvikle de nye motorene, som er blitt testet over en distanse som tilsvarer åtte ganger rundt jorden. Utseende og dimensjoner er nokså lik motorene som erstattes, slik at de skal være enkle å installere for båtbyggere og folk som vil bytte motor. De nye motorene består av færre komponenter enn forgjengerne, og flere sensorer varsler om avvik eller problemer. Dette gjelder enten drivsystemet er aksling, drev eller IPS.

Med lavere drivstofforbruk, et oljeforbruk som reduseres med 33 prosent og servicetimer som går ned 28 prosent, blir motorene også rimeligere i bruk enn forgjengerne. På spørsmål fra salen om hva motorene vil koste, var Volvo-folkene ikke fullt så klare, men vi fikk vite at kjøperne må betale for de nye fordelene. Dermed vil det koste litt mer å få et enklere båtliv fra Volvo Penta.

Lav fart

EVC (enhanced electronic vessel control system) er hjertet i båtene med Volvo Penta-maskiner. Dette systemet binder motorene sammen med kontrollpanel, girspak og består av en software med spesialutviklede algoritmer som forener båtens ulike funksjoner. Nå kommer den også med service varsel (eller maintainance system), som Volvo kaller det. En forbedring av dette systemet, og et nytt drev, var blant nyhetene som ble lansert sammen med de nye motorene. Det nye DPI-drevet for hekkaggregater virker som en solid forbedring fra tidligere. Overgangen fra frikobling til fart foregår mykt og trinnløst uten det markante klakket og hoppet, som mange kjenner fra tidligere. En cruisefunksjon halverer dessuten tomgangsfarten, noen som kan være en stor fordel, ikke minst når man finmanøvrerer i havn.

Med de nye systemene blir forskjellen mindre enn før mellom valg av IPS, aksling eller drev. Selvsagt er IPS mer effektivt enn drev og aksling, men manøvreringen med joystick blir nokså lik, i alle fall når man utstyrer båten med to motorer. Vi prøvekjørte en Galeon 430 HTC med doble D6-maskiner og aksling samt baugpropell. Begge motorene og baugpropellen var koblet sammen i joystick-styring, som tilsynelatende fungerte utmerket. Du svinger båten rundt sin egen akse ved å vri på joysticken, svinger ved å skyve den til siden og båten går rett fram på autopilot når du slipper sticken. (Rattet overstyrer joysticken om du plutselig må gjøre en unnamanøver).

Tillegging

Vi fikk også prøve det nye DPI-drevet på en Sargo 33. En av fordelene med det nye systemet er lowspeed-funksjonen, som tillater deg å kjøre i kun to knop på tomgang. Alle som har finmanøvrert i havn, for eksempel i køkjøring inn til dieselpumpa på marinaen, forstår hvilken fordel det er å kunne kjøre langsomt. Dette gjelder selvsagt også ved tillegging til brygge, der kunsten er å lande så mykt som mulig.

Volvo Penta jobber med å gjøre hele tilleggingsprosessen enklere for folk, og har under utvikling systemer for self-docking og easydocking, som baserer seg på kameraer, sensorer og GPS, som gir oversikt over hva som befinner seg rundt båten og som varsler om man er for nær en gjenstand. I siste instans skal båten kunne legge til helt av seg selv basert på informasjon fra GPS samt sensorer på land. Planen til Volvo Penta er å lansere easydocking for båter med IPS til neste år.

Se video av selfdocking-systemet her

 

NYE MOTORER: Volvo Penta lanserer nå en ny generasjon dieselmotoer.