Søk i arkivet

MINDRE: Simy MY-AIS er billigere og mindre enn konkurrentene på markedet i følge produsent.
MINDRE: Simy MY-AIS er billigere og mindre enn konkurrentene på markedet i følge produsent.

Mindre og billigere AIS-SART

Faller du over bord, så gjelder det å bli plukket opp raskt. Nå kommer det ett billigere alternativ.

LETT: Simy MY-AIS veier bare 95
gram.

LETT: Simy MY-AIS veier bare 95 gram.

Stadig flere båter har AIS-utstyr om mord. Dette er utviklet for å se andre båter, men systemet kan også brukes for søk og redning.  En AIS-SART er en liten AIS-sender som vanligvis monteres på redningsvesten. Denne blir aktivert når personen er i vannet, og båter med AIS-motakerutstyr vil få ett mann-over-bord signal på sin plotter. MOB signaler forteller at det er en akutt situasjon, og viser posisjonen til vedkommende.

Vi hadde en større artikkel om AIS i 2017, les: AIS gir deg økt sikkerhet

Systemet fungerer raskt og nøyaktig, men personen i vannet er avhengig av at det er båter i nær rekkevidde med AIS-mottaker, og at disse personene gjenkjenner ett slikt signal, og reagerer. Ulempen er at rekkevidden er begrenset, 5-10 nm avhengig av bølgehøyde. 

Les vår sak om personlig sikkehetsutstyr her

Mindre og billigere

AIS-SART er ett nytt produkt, vi skrev om systemet for første gang i 2009, ett år før det ble tatt i bruk. Siden den gang har utstyret krympet, både i pris og størrelse. Da var det snakk om en større enhet til å ta med seg i redningsflåten. 

Nå lanserer franske Syrlinks ett slikt produkt som skal både være mindre og billigere enn konkurrentenes. Simy MY-AIS er bare 11x4x2 cm og veier 95 gram. Det gjør det egnet til å bli pakket inn i en oppblåsbar redningsvest. Batteriet skal vare i syv år.

Simy MY-AIS vil koste rundt 200 euro i salg. Vi fant ingen slike produkter til under 3000 kroner i Norge. For å ivareta sikkerheten best mulig, bør alle om bord ha en slik. 

Det finnes også produkter som kombinerer ASI SART med PLB, les mer om det her

MOB: AIS SART aktiverer ett
man-over-bord signal på båtens plotter for dem som har
AIS mottaker.

MOB: AIS SART aktiverer ett man-over-bord signal på båtens plotter for dem som har AIS mottaker.

 

 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen