Søk i arkivet

KOMPAKT: Raymarine lanserer en liten og lett radar med avansert teknologi.
KOMPAKT: Raymarine lanserer en liten og lett radar med avansert teknologi.

Trådløs, lettere og bedre

Raymarine lanserer ny radar med unike egenskaper på London Boatshow.

NY: Raymarine har lansert en ny radar med Wi-Fi og avansert teknologi.
NY: Raymarine har lansert en ny radar med Wi-Fi og avansert teknologi.

Quantum Radar heter den nye radaren. Den er stappfull av avansert teknologi som er relativt nyttinnen radar for fritidsbåter. Quantum Radar bruker «CHIRP pulse compression technology» og skal sette en ny standard innen kompakte «Solid State»-radarer

Dette er teknologi som Simrad bruker i sin prisbelønnete Halo-radar, men disse er større, tyngre og bruker mer strøm.

Mange fordeler

Med Solid State er det mulig å bruke mye mindre effekt og likevel oppnå bedre radarbilde både på korte og lange avstander. Teknologien sparer strøm, gir ingen skadelig stråling, og krever ingen oppvarmingstid.

«CHIRP pulse compression technology» er noe som også brukes innen ekkolodd. Signalet som sendes ut sendes med flere frekvenser, og det gir et radarbilde med flere detaljer. Den nye teknologien gir gode detaljer både for objekter langt unna, og for nære objekter.

Radaren bruker også teknologi fra Flir. ATX-funksjonen separerer objekter fra bakgrunnen som gjør det enklere å finne mindre objekter på radarbildet.

Snillere og enklere

For mange betyr lavt strømforbruk mye. Quantum Radar kan sende opp mot 20w, men har et forbruk på 17w under bruk og kun 7w på standby. Lav vekt er også positivt, særlig for montering på mindre fartøy. Radarantennen bør monteres høyt, og da vil høy vekt redusere båtens stabilitet og bevegelser. Den nye radaren veier bare 5,6 kg og er kompakt i størrelsen. Diameteren er kun 54 cm.

Enklere

NMEA 2000 nettverket er ikke dimensjonert for å klare datamengden fra en radar. Moderne radarer blir nå som regel tilkoblet via ethernet, eller RayNet data cabel, som Raymarine kaller sin oppkobling. For å forenkle installasjonen har Raymarine utstyrt radarantennen med WiFi, slik at den kan kobles opp trådløs mot båtens instrumenter. Særlig på båter med flere plottere vil dette gjøre installasjonen enklere. Alt antennen krever er strøm fra 12 voltsanlegget, men det er mulig med tradisjonell kabling også.

 

Furuno lanserer radar som sender trådløst til iPad og iPhone.

 

 

 

LES OGSÅ. Bedre radar fra Simrad

Simrad Halo sier farvell til førkrigs teknologi, og lanserer radar med mange fordeler. 

 

DETALJER: Raymarines nye radar skal vise bedre bilder på både nære og fjerne objekter.

DETALJER: Raymarines nye radar skal vise bedre bilder på både nære og fjerne objekter.

 

 

 

 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen