Søk i arkivet

GARMIN: QuickDraw lar deg tegne opp dybdedata på kartet etter modell fra Sonar Charts Live. Systemet fungerer på nyere utstyr og krever kun programvare oppdatering, og at du har et ekkolodd.
GARMIN: QuickDraw lar deg tegne opp dybdedata på kartet etter modell fra Sonar Charts Live. Systemet fungerer på nyere utstyr og krever kun programvare oppdatering, og at du har et ekkolodd. Foto:

Nytt båtutstyr fra MetsLag kart mens du går

Også Garmin gjør det mulig å få få bedre dybdeinformasjon på sjøkartet, mens du er på vei. 

NYTT: Gamins store nyhet på Mets var Quickdraw Contours, her demonstrert av Pontus Fernström.
NYTT: Gamins store nyhet på Mets var Quickdraw Contours, her demonstrert av Pontus Fernström.
Seilas A Nissen-Lie

En sesong med Navionics SonarCharts live har overbevist meg at vi som brukere kan være med på å gjøre det tryggere å ferdes på sjøen. Teknologien gjør at dybdedata fra ekkoloddet blir lagret og delt. Ideen er inne ny. Olex er et norsk navigasjonsystem for fiskeindustrien som har brukt denne teknologien i mange år, og bidratt med en nøyaktig opptegning av fiskebanker. 

Rett i kartet

Garmins QuickDraw tegner opp ny bunnstruktur mens du går, slik som Navionics SonarCharts live. Bunndybder blir tegnet opp med streker for hver 30 cm. Vi har ikke testet systemet, men fikk sett en demo under Mets. 

– QuickDraw fungerer med alt mulig av ekkoloddutstyr, men bedre ekkolodd utstyr vil gi bedre resulater, forteller Pontus Fernström hos Garmin. Hvor bredt område som tegnes opp er også avhenging av dybden og utstyret. Bredden på ekkoloddsignalet blir bredere jo dypere det er, men blir også mindre nøyaktig. 

Forbudt i Norge

Garmins QuickDraw og konkurrenten Navionics SonarCharts lives løsning gir en unik samling av data som kan brukes for å lage bedre kart. Kartverket anslår at det i Norge vinnes 30 000 umerkete steiner rundt på kysten, og det tar over 30 år å få dette kartlagt på konvensjonell måte. Men hjelp av denne nye teknologien kan dette gjøres på duknad av båtfolket. Båtfolket er også interessert i helt andre farvann enn Kartverket bruker mest resurser på dekke behovet til den komersielle skipstrafikken .

Dessverre er det forbudt i Norge å gjøre dybdemålinger og å dele dette.  Regler som henger igjen fra den kalde krigen. 

Det er bare kartverket som kan utføre oppmåling til sjøs i Norge. Forsvaret beskriver dybdedata med tettere oppløsning enn 50 meter som gradert informasjon.  Du kan måle opp begrensete områder, slik at forfatterne av diverse havneboker vil slippe rettslig forfølgelse.

Slike regler har også eksistert i andre land, men de er blitt opphevet blant annet i Danmark, Storbritannia, Tyskland, Nederland, Frankrike og USA. 

I USA var slik teknologi helt avgjørende for å gjøre leden innenfor sandbankene langs Østkysten farbar etter at orkanen Sandy hadde flyttet kraftig på bunnmassene i 2012. 

I norske innlandsvann er det derimot lovlig å bruke teknologien, og det er blitt svært populært for hobbyfiskere. Nettsiden dybdekart.no viser arbeidet som fellesskapet har utført. Dybdekart.no samler inn dybdedata gjennom egne kanaler.

DIREKTE: Med Sonar Charts Live blir kartet oppdatert under veis med data fra dybdemåleren. Systemet har blitt testet ut i sommer.
DIREKTE: Med Sonar Charts Live blir kartet oppdatert under veis med data fra dybdemåleren. Systemet har blitt testet ut i sommer.

Velg å del

Navionics lagrer dataene fra SonarChart Live, men deler dem ikke ut. Jeg ble litt overrasket når jeg fikk mail fra det Italienske kartprodusentene som takker for dybdedataene. De ble synket opp i bakgrunnen uten at jeg var klar over det. 

Garmin er mer restrektive. De vet også at det fines hobbyfiskere som ønsker å holde sine fiskeplasser for seg selv. Garmin gjør et nummer av at det er mulig p holde på dybdeinformasjonen til seg selv. 

Kun programvare

Navionics SonarChart live-teknologi skal være mulig for plotterprodusentene å ta i bruk, men så langt må du ha en iPad for å ha glede av teknologien. 

Garmin QuickDraw kan brukes på båtens plotter, om du har riktig merke. Alt som kreves er ny programvare som kan lastes ned gratis. Den skal være tilgjenglig på nyåret. Plotteren må også ha en dybdemåler. 

NETTBRETT: For noen tusenlapper får du dybdedata rett inn i kartet. Alt som kreves er Navionics appen og Vexilar iSonar Phone. Internet of things har også kommet i båter.

NETTBRETT: For noen tusenlapper får du dybdedata rett inn i kartet. Alt som kreves er Navionics appen og Vexilar iSonar Phone. Internet of things har også kommet i båter.

 

 

 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen